20. JANUARA ISPRED ZGRADE KANTONA, OD 12 DO 13 SATI

Damir Nikšić poziva Sarajlije: Osviješteni građani, pokažite gnjev! Dođite na demonstracije protiv zagađenja!

Front19.01.20, 21:18h

Damir Nikšić poziva Sarajlije: Osviješteni građani, pokažite gnjev! Dođite na demonstracije protiv zagađenja!
Dobro bi došlo i malo solidarnosti Sarajlija sa drugim zagađenim gradovima koji lokalno “vode” u zagađenju, ali nisu na globalnoj top listi glavnih gradova svijeta - smatra Nikšić

 

Konceptualni umjetnik Damir Nikšić, nezavisni zastupnik u Skupštini KS, uvijek spreman na akciju, uputio je poziv građanima Sarajeva da se odazovu na demonstracije protiv alarmantno zagađenog zraka koji ih truje sedmicama, bez naznaka da će se bilo šta uskoro promijeniti. U svom pozivu Nikšić poručuje:  

 

Nadam se velikom odzivu za demonstracije protiv aerozagađenja u ponedjeljak od 12-13 sati, u parku ispred ulaza u zgradu Kantona.


Nadam se da će gnjev osviještenih sugrađana nadglasati gnjev onih drugih, koji se obično glasno bune i protestuju zbog mjera protiv zagađenja (kao što su djelomična, povremena ili potpuna obustava saobraćaja u gradu, par-nepar, obustava nastave, strogo kažnjavanje korisnika i trgovaca lošeg uglja i vlažnog drveta, subvencije Vlade KS za gas, itd.).


No važan je i konstantan i efikasan rad kantonalne inspekcije (SBB) kojoj građani moraju pripomoći prijavama zagađivača. Nije baš da reklamiraju telefonski broj, zar ne?


Dobro bi došlo i malo solidarnosti Sarajlija sa drugim zagađenim gradovima koji lokalno  “vode” u zagađenju, ali nisu na globalnoj top listi glavnih gradova svijeta.


U slučaju da Sarajlijama nije stalo do toga koliko je zagađenje npr. u Banjaluci, ili drugim gradovima ostatka zemlje kojoj je Sarajevo nekakav glavni grad, možda bi bio red barem sjetiti se u ponedjeljak i nekih zagađenih gradova Federacije BiH, kojoj je Sarajevo takođe glavni grad. Nije loše za početak misliti lokalno, ali bi možda više efekta imalo djelovati nešto “globalnije” i pozvati ekološki osviještene građane Lukavca, Tuzle, Zenice i drugih zagađenih gradova Federacije BiH, skupiti se pred federalnom vladom i pitati ih šta je resorna ministrica uradila po pitanju zagađenja u prošlom i sadašnjem tehničkom mandatu. (Nisam čuo da federalna vlada pretjerano pominje "zelene politike", za razliku od kantonalne koja prva i jedina u ovom dijelu države, a možda i u čitavoj državi već godinu dana ne samo da govori o "zelenim politikama", već i aktivno radi na njihovom sprovođenju, između ostalog i zato što su "zelene politike" važan dio 300 mjera "šestorke" koje su neki javno odbacili i osujetili.)


Ujedinjeni ekološki osvješteni građani zagađenih gradova Federacije bi tom prilikom mogli pitati Novalićevu vladu u tehničkom mandatu štošta u vezi okoliša ili u vezi federalne inspekcije kojoj građani mogu, trebaju i moraju prijavljivati krupne zagađivače.


Neka ih upitaju da li su te inspekcije bile u proteklom periodu i u pola  agilne da pronađu, ulove i kazne krupne zagađivače (tri godine retroaktivno), onako kako su u poreznoj bili brzi kada su rreelanceri u pitanju. A mogu i tražiti da im se kaže šta je, na primjer, za njih sve uradio Fond za zaštitu okoliša FBiH?


Ili još bolje, da usput, u šetnji od zgrade Kantona do zgrade federalne vlade, navrate pred soliter višestrukog kandidata za člana predsjedništva države, medijskog mogula/ministra sigurnosti BiH, i zatraže odgovore na ova ista pitanja na toj adresi, pošto njegova privatna stranka drži sve te federalne pozicije - poručio je Damir Nikšić.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još