PROPALA ZBOG VIŠEMILIONSKOG DUGA

Na Palama iznad Sarajeva proizvodit će se motori za tenkove: Fabrika gurnuta u stečaj, sada se ponovo diže

Biznis Klub19.01.20, 11:49h

Na Palama iznad Sarajeva proizvodit će se motori za tenkove: Fabrika gurnuta u stečaj, sada se ponovo diže
Kapaciteti Fabrike motora specijalne namjene prevazilaze domaće pa čak i tržište regiona

 


Fabrika motora specijalne namjene, koja je prije godinu zbog višemilionskog duga gurnuta u stečaj, biće reorganizovana, a zahvaljujući strateškom partneru iz Srbije proizvodnja bi trebalo da bude ponovo pokrenuta.


Istakao je to za Glas Srpske stečajni upravnik ovog paljanskog preduzeća Radoslav Bratić i dodao da se, poslije pregovara sa nekoliko zainteresovanih investitora, nazire rješenje situacije.


- Partner koji će biti većinski vlasnik preduzeća je iz Srbije. Ne možemo govoriti o detaljima, čekamo određene odluke Vlade RS, jer je riječ o namjenskoj industriji, koja je veoma specifična. Riječ je o proizvodnji i remontu motora za tenkove - rekao je Bratić.


Dodao je da kapaciteti Fabrike motora specijalne namjene prevazilaze domaće pa čak i tržište regiona.


- Moramo pronaći treće tržište ukoliko želimo opstati i obezbijediti dugoročne poslove - rekao je Bratić i naglasio da bi na početku trebalo da bude zaposleno oko 40 radnika.


Načelnik Pala Boško Jugović istakao je za "Glas Srpske" da bi oživljavanje Fabrike motora specijalne namjene donijelo prosperitet i lokalnoj zajednici i njenim stanovnicima.


- U trenutku zaustavljanja proizvodnje u fabrici je bilo zaposleno 69 radnika. Riječ je o namjenskoj industriji, a među zainteresovanima za oživljavanje preduzeća je i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, s obzirom na to da bi u ovoj fabrici mogli raditi remont motora, što u Srbiji ne mogu - istakao je Jugović.


Fabrika motora specijalne namjene bavila se proizvodnjom vojne opreme, motora za tenkove, a s obzirom na to da je tržište bilo limitirano sa mnogo faktora, došlo je do određenih poteškoća u poslovanju.


Problemi su nastali, kako u proizvodnji rezervnih dijelova tako i u poslovanju sa kooperantima.


Nakon dvogodišnje pauze Fabrika motora specijalne namjene je u januaru 2018. godine potpisala ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije za remont deset tenkovskih motora, a vrijednost dogovorenog posla bila je nešto više od milion maraka. Tada je istaknuto da je dugoročni plan da Srbija privatizuje ovo paljansko preduzeće.


Zbog dugova prema radnicima i Poreskoj upravi RS, koji su premašili osam miliona maraka, Fabrika motora specijalne namjene otišla je u stečaj 19. februara prošle godine.


Prodaja imovine


Radoslav Bratić ističe da je za nepunu godinu, koliko traje stečaj u Fabrici motora specijalne namjene, prodata samo ona imovina koja nije uslov za ponovno pokretanje proizvodnje.


- Prodajom imovine prikupljeno je oko 110.000 maraka, kojima smo uspjeli da pokrijemo neke tekuće troškove - rekao je Bratić za Glas Srpske.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još