čovjek koji će naslijediti medvedeva

Ko je Mihail Mišustin, novi ruski premijer: Važi za čovjeka koji 'završava' poslove, a i zna s novcem...

Front18.01.20, 18:00h

Ko je Mihail Mišustin, novi ruski premijer: Važi za čovjeka koji 'završava' poslove, a i zna s novcem...
Vlada Medvedeva takođe nije ispunila Putinove uredbe iz maja 2018. o povećanju plata do određenog nivoa za mnoge državne službenike

 

Mihail Mišustin, novi premijer koga je odredio ruski predsjednik Vladimir Putin, uživa reputaciju čovjeka koji završava poslove.

 

Tokom svog gotovo decenijski dugog mandata na čelu Ruske poreske službe, čija armija od oko 150.000 zaposlenih nadgleda poštovanje poreskih propisa i ubiranje poreza, Mišustin je utrostručio sumu novca koju njegova agencija donosi ruskom budžetu.

 

Imajući u vidu da se to dešava u periodu sporog ruskog ekonomskog rasta, te sankcija i pada cijene nafte, ti rezultati donijeli su mu priznanje Vlade i praktično ga učinili logičnim izborom za čovjeka koji će naslijediti premijera Dmitrija Medvedeva, koji je 15. januara saopštio da će njegova Vlada podnijeti ostavku, piše Todd Prince za RSE.

 

Šta Medvedev nije uspio?

 

Kako su socijalni nemiri rasli zbog niskog životnog standarda, Vlada Dmitrija Medvedeva se borila da sprovede Putinove ambiciozne nacionalne projekte, program potrošnje težak 400 milijardi američkih dolara, kojim Putin želi da podstakne ekonomski rast. Vlada Medvedeva takođe nije ispunila Putinove uredbe iz maja 2018. o povećanju plata do određenog nivoa za mnoge državne službenike.

 

"Poslije godina fokusiranja na prekomjerno osiguranje, uključujući i osiguranje zbog rizika od dodatnih sankcija, ruske vlasti se moraju usredsrediti na domaća pitanja poput rasta i boljih javnih usluga", kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Elina Ribakova, zamjenica glavnog ekonomiste na Institutu za međunarodne finansije, sa posebnim akcentom na Rusiju.

 

"Potreban je efikasan menadžer koji će osgurati da se nacionalni projekti pokrenu naprijed i da doprinese tim ciljevima", kaže ona.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(RSE, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!