A GDJE JE NAJGORE?

Možda vam se čini da je danas zrak u Sarajevu manje zagađen, ali evo šta pokazuju mjerne stanice

Hronika18.01.20, 11:39h

Možda vam se čini da je danas zrak u Sarajevu manje zagađen, ali evo šta pokazuju mjerne stanice
Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani

 

 

Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u 10.00 sati na mjernoj stanici Bjelave iznosio je 210, a kod Ambasade SAD-a 212 te se ocjenjuje kao vrlo nezdrav.


Na mjernoj stanici Otoka indeks kvaliteta zraka je 187, a stanici Vijećnica 169, gdje je također ocijenjen nezdravim, navedeno je na internet stranici Eko akcije.


Vrijednost čestica PM10 izmjerena na mjernoj stanici Bjelave iznosila je 159, na mjernoj stanici Otoka 148, a na stanici Vijećnica 98.  


Iz Eko akcije navode da su kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.


Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.


Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

 

(FENA/ad)

 Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!