NABAVLJEN NOVI 4D CT SIMULATOR

Sebija Izetbegović: Ponosna sam na KCUS, o uspjehu Klinike za onkologiju najbolje govore ovi rezultati o pacijentima...

Hronika17.01.20, 15:45h

Sebija Izetbegović: Ponosna sam na KCUS, o uspjehu Klinike za onkologiju najbolje govore ovi rezultati o pacijentima...
Uz novi 4D CT simulator nabavljena je i dodatna oprema za sprovođenje naprednih radioterapijskih tehnika, prvenstveno kod karcinoma pluća, dojke i jetre

 

 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu napravio je novi iskorak u liječenju onkoloških bolesnika, nabavkom najnovijeg savremenog 4D CT simulatora, koji se koristi u terapiji najtežih onkoloških bolesnika. Aparat omogućava sprovođenje savremenih i visokosofisticiranih radioterapijskih tehnika (IMRT, VMAT/RapidARc, SRS/SBRT), navodi se u saopštenju KCUS-a.

 


Aparat je opremljen najsavreminijim softerom za obradu slike i izradu 4D rekonstrukcije što je od ogromnog značaja za planiranje i sprovođenje najsavremenijih radioterapijskih tretmana, prvenstveno stereotaktičke radiohirurgije (SRS) i stereotaktičke radioterapije tijela (SBRT).

 
Prema riječima šefa Klinike za onkologiju KCUS, prof.dr Semira Bešlije uz novi 4D CT simulator nabavljena je i dodatna oprema za sprovođenje naprednih radioterapijskih tehnika, prvenstveno kod  karcinoma pluća, dojke i jetre.


- Naš uspjeh ne bi bio moguć bez apsolutne podrške manadžmenta KCUS koji je prepoznao neophodnost kupovine najsavremenijeg CT simulatora koji posjeduje mogućnosti primjene novih tehnika... Nabavka novog 4D CT simulatora zajedno sa Linearnim akceleratorom Varian TruBeam predstavlja veliki napredak za budućnost radioterapije čime KCUS postaje  dominantna i respektabilana ustanova za sprovođenje svih savremenih radioterapijskih tehnika i tretmana. Sa ovakvom opremom više nema potrebe za izmještanje pacijenata u smislu liječenja radioterapijom – ističe prof.dr. Bešlija.

 

kcus-4d-ct-simulator-1


Novi CT simulator je idealan aparat za simulaciju organa u pokretu, prvenstveno srca i pluća, pri čemu se smanjuje i količina kontrasta koji se koristi pri klasičnim CT snimanjima.


Generalna direktorica KCUS-a prof.dr.Sebija Izetbegović ističe da KCUS nastavlja putem razvoja i unaprijeđenja zdravstvenih usluga, u svim oblastima medicine. Naglašava da napredak najveće zdravstvene ustanove BiH direktno vodi ka izgradnji boljeg zdravstvenog sistema naše zemlje.


- Nabavka dijagnostičke i terapijske opreme u KCUS vrši se shodno postojećem Planu i listi prioriteta. Većina aparata koje smo zatekli prije četiri godine na Onkološkoj klinici bili su potpuno zastarjeli, te je zbog prekomjerne upotrebe bila upitna i ispravnost terapije. Ranije je korišten konvencionalni simulator, proizveden prije 23 godine. Takvi aparati se više ne proizvode, tako da u slučaju kvara nismo mogli nabaviti ni rezervne dijelove. Danas je instaliran najsavremeniji 4D CT simulator, a u narednom periodu imamo u planu nabavku novog aparata za brahiterapiju - naglašava doktorica Izetbegović.   


Kaže i da su u protekle četiri godine poduzeli maksimalne napore da Onkološku kliniku doveduo u red vodećih u regionu.


- Istim putem nastavljamo i u narednom mandatu. Izuzetno sam ponosna na uspjeh koji smo ostvarili u KCUS. O našem uspjehu na Klinici za onkologiju najbolje govori izraziti procentualni porast preživljavanja pacijenata bolesnih od malignih bolesti. Stalni problem je nedostatak citostatika koje KCUS ne može nabavljati. Citostatike nabavlja i nama isporučuje FZZOiR i potrebno je da pacijenti to znaju – kaže prof.dr. Izetbegović, navodi se u saopštenju KCUS-a.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još