DOK TRAJE KRITIČNO ZAGAĐENJE ZRAKA

Vlada KS donijela još jednu važnu odluku: Osigurat će pročišćivače zraka i maske za najugroženije građane Sarajeva

Front17.01.20, 14:09h

Vlada KS donijela još jednu važnu odluku: Osigurat će pročišćivače zraka i maske za najugroženije građane Sarajeva
Premijer i ministri su saglasni da će i dalje raditi na preventivnim mjerama i rješenju problema, ali da se trebaju uključiti svi nivoi vlasti, posebno federalni

 

 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je da će u narednih nekoliko dana za najugroženije kategorije stanovništva u Kantonu, posebno za djecu, biti osigurane maske i pročišćivači zraka.


Konstatirajući da je zagađenje zraka u KS-u kritično, kao i u drugim gradovima FBiH i regije, Forto je na konferenciji za medije podsjetio da je epizoda "Uzbune“, uvedena od 11. januara, podrazumijevala i interventne mjere. Ove mjere su inspektori na području KS poduzimali u saobraćaju, obilasku terena te provjeri kolektivnih i individualnih ložišta.


- Ova Vlada KS će već u ponedjeljak, 20. januara sa predstavnicima međunarodne zajednice, ambasada u BiH, razgovarati o problemu zagađenosti zraka, jer mi nemamo trenutno finansiranje za neke od mjera koje želimo da poduzmemo. Tražit ćemo pomoć iz budžeta međunarodnih organizacija - najavio je Forto.


Također, Vlada će pozvati privredne subjekte na hitni sastanak radi provedbe monitoringa, posebno u općinama u kojima je naglo porastao stepen zagađenosti, a ove mjere se poduzimaju nakon izvještaja Inspekcijske uprave KS i MUP-a KS, u kojem je navedeno da postoje veliki problemi u implementaciji mjera "Uzbune“.


Stoga će, rekao je Forto, u narednom periodu inicirati izmjene i dopuna zakonodavstva u ovoj oblasti na federalnom nivou.


Resorni ministri u Vladi KS Damir Filipović, Srđan Mandić i Adnan Šteta su kazali da je veliki problem u sankcioniranju vozila i zabrani saobraćaja za određene kategorije vozila, a to je pravni problem sa kojim se, naveli su, Kanton Sarajevo ne susreće prvi put.


Istaknuto je i da će pri svim sljedećim zagađenjima, odnosno epizode "Uzbune“, tramvajski i trolejbuski prevoz biti besplatan za građane.


Premijer i ministri su saglasni da će i dalje raditi na preventivnim mjerama i rješenju problema, ali da se trebaju uključiti svi nivoi vlasti, posebno federalni.

 

(FENA/ad)

 

 Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još