Politička trgovina

Očekuje se burna sjednica Predstavničkog doma: Odbijanje imenovanja Božovića i SNSD-ova osveta

Front16.01.20, 09:38h

Očekuje se burna sjednica Predstavničkog doma: Odbijanje imenovanja Božovića i SNSD-ova osveta
Denis Zvizdić, predsjedavajući PD PSBiH očekuje da će ovlašteni predlagač povući tu tačku kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu, koja će biti početkom februara

 

Članovi proširenog Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, jučer su jednoglasno su prihvatili prijedlog da se prolongira imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

Ovo je prihvaćeno nakon što je klub SDA zatražio skidanje ove tačke sa dnevnog reda sjednice. Danas bi ovu tačku kao predlagač trebao povući predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

 

Ukoliko se to ne desi i Božović ne dobije povjerenje zastupnika Predstavničkog doma PSBiH on gubi parvo na novu kandidaturu. Predsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji je predložio Božovića za mjesto ministra, kazao je da bi volio znati koji je problem sa ovim prijedlogom.

 

“Zbog čega se traže dodatne konsultacije i dodatno vrijeme. Mi smo uputili prijedlog za kandidata koji je prošao preporuke”, kazao je Nešić.

 

Novinaru Patrije nije želio odgovoriti na pitanje da li je riječ o političkoj trgovini, jer SDA želi povratak Senada Bratića na mjesto potpredsjednika NSRS-a.

 

No, kasnije je sam kazao, s obzirom na okolnosti, I činjenicu da je Božović prošao sigurnosne provjere da može biti samo politička trgovina razlog odbijanja imenovanja.

 

Denis Zvizdić, predsjedavajući PD PSBiH očekuje da će ovlašteni predlagač povući tu tačku kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu, koja će biti početkom februara.

 

"A do tada imamo dovoljno vremena za dodatna i potrebna usaglašavanja u vezi sa tim imenovanjem", naveo je Zvizdić.    

 

Inače na današnjoj sjednici Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi imenovati svoje predstavnike za zajedničke komisije i bh. delegacije čime će biti okončan posao imenovanja unutar PSBiH.

 

Također, na dnevnom redu niz je saglasnosti za različite ratifikacije važnih ugovora. Strahuje se da bi zastupnici SNSD-a zbog problema oko imenovanja Božovića danas mogli ugroziti usvajanje važnih dokumenata.
 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!