Problem 'gigantskih' objekata u Sarajevu

Zašto se gušimo? Uprkos preporukama na Pofalićima niče neboder od 40 spratova, na Stupu najviša zgrada na Balkanu...

Hronika15.01.20, 21:40h

Zašto se gušimo? Uprkos preporukama na Pofalićima niče neboder od 40 spratova, na Stupu najviša zgrada na Balkanu...
Ova visoka gradnja je jasno presjekla tokove ulaska čistog zraka, ili kako se to popularno kaže ruže vjetrova je "začepila". Pored toga, moram podsjetiti na problem bespravne gradnje sa kojom se Sarajevo bori već šezdeset godina, kazala je Pozder

 

Arhitektura, odnosno gradnja u Sarajevu je jedan od zaista velikih problema za koje nije postojala volja i želja da se uhvati u koštac, kazala je za N1 arhitektica i poslanica Naše stranke u PD PS FBiH Nasiha Pozder.

 

"Ako pratite najave koje dolaze u vezi sa gradnjom, mi i dalje ne odustajemo od gradnje visokih objekata, pa se najavljuje gradnja novog nebodera u sarajevskom naselju Pofalići od preko 40 spratova. Na području naselja Stup se najavljuje najveća zgrada na Balkanu, ponovo od 40 spratova i više", rekla je Pozderova, te dodala da zajednica još uvijek nije spremna za primjenu preporuka stručnjaka.

 

nasiha-pozder

 

Pozder pojašnjava da poput ljekara, tako da i urbanisti daju svoje preporuke, ali nažalost da te preporuke stoje u ladicama. Arhitektica za N1 pojašnjava da postoji više razloga zbog kojih je gradnja u Sarajevu problem.

 

"Ova visoka gradnja je jasno presjekla tokove ulaska čistog zraka, ili kako se to popularno kaže ruže vjetrova je "začepila". Pored toga, moram podsjetiti na problem bespravne gradnje sa kojom se Sarajevo bori već šezdeset godina", kazala je sagovornica N1.

 

Pohvalna je činjenica, dodala je Pozderova, da je konačno naručena studija koja bi trebala utvrditi koji su zaista najveći zagađivači.

 

"Podsjetiću da je Vlada KS prije par mjeseci naručila i dobila izrađenu studiju uticaja visokih objekata na stanje zraka u Kantonu Sarajevo. Ona se još uvijek primjenjuje od strane onih koji bi to trebali u procesima planiranja", pojasnila je arhitektica Nasiha Pozder.

 

Na koncu, ova arhitektica i političarka smatra da će istraživanja pokazati da je osim visoke gradnje, jednako veliki problem i pitanje individualnih ložišta, koja kako kaže, prednjače kada je u pitanju zagađenje.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 54

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još