DvA DOKUMENTA NAPRAVILA POMETNJU

Da li bi Srbija danas ratovala za Republiku Srpsku? Zna li Aleksandar Vulin opšte šta govori?!

Front15.01.20, 11:10h

Da li bi Srbija danas ratovala za Republiku Srpsku? Zna li Aleksandar Vulin opšte šta govori?!
Zašto ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kaže da je mir na Balkanu izvjestan kada Srbija ima jaku vojsku?!

 

 


U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa (RSE) razgovaralo se o tome zašto su dva dokumenta koje je nedavno usvojila Skupština Srbije – Strategija nacionalne bezbedonsti i Strategija odbrane Srbije – izazvala burne reakcije u Bosni i Hercegovini (BiH). Sagovornici su bili Miroslav Hadžić, dugogodišnji direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka, i Armin Kržalić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.


Bilo je riječi o tome da li je proklamacijom da je očuvanje Republike Srpske prioritet spoljne politike Srbije povrijeđen suverenitet Bosne i Hercegovine, da li Dejtonski sporazum daje pravo Srbiji na takav odnos prema Republici Srpskoj, da li je Srbija garant Dejtonskog sporazuma ili samo potpisnik, šta znači stav u Strategiji odbrane da Srbija ima pravo da se brine o zaštiti Srba koji žive u drugim državama regiona, da li ta zaštita podrazumijeva i upotrebu oružja, zašto ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kaže da je mir na Balkanu izvjestan kada Srbija ima jaku vojsku, kao i o tome kakve će posljedice na odnose u regionu imati usvajanje stategije nacionalne bezbjednosti i odbrane Srbije.


Omer Karabeg: Nakon što su usvojene Stategija nacionalne bezbednosti i Strategija odbrane Srbije najviše reakcija je izazvao deo u kome se kaže da je očuvanje Republike Srpske prioritet spoljne politike Srbije. To do sada, koliko znam, nije bilo napisano ni u jednom zvaničnom dokumentu Srbije. Zašto je to sada ubačeno u dokumente kojima se definišu nacionalni interesi Srbije?


Miroslav Hadžić: Čini mi se da je neposredni okidač za takav stav bila procena da je na delu pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma koji ugrožava položaj Republike Srpske. Govori se o tendenciji ukidanja Dejtonskog sporazuma i iz toga se izvodi potreba i htenje Srbije da očuva Republiku Srpsku u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Dakako, dodatni razlog treba tražiti u unutrašnjoj političkoj dinamici i htenju ovdašnjih vlastodržaca da proizvode brigu i strah za opstanak Republike Srpske, a preko toga i Srbije. Čak se u strategiji tvrdi, čime je stvar dovedena do krajnjih granica, da opstanak Srbije zavisi, između ostalog, i od opstanka Republike Srpske.


Nepromjenjivi prioritet


Omer Karabeg: Zanimljivo je da o tome najviše govori ministar odbrane Aleksandar Vulin. On je ovih dana ponovio da je očuvanje Republike Srpske nepromjenljivi prioritet Srbije. On kaže – spoljnopolitički prioriteti se mijenjaju, ali Republika Srpska je nepromjenljivi prioritet.


Miroslav Hadžić: Činjenica da Vulin o tome govori kao ministar odbrane jasno govori o dominaciji državocentričnog i vojnog pristupa bezbednosti. Uostalom, obe strategije su izgleda radili timovi Ministarstva odbrane. Treba imati na umu da je taj diskurs u upotrebi od dolaska na vlast Srpske napredne stranke (SNS) tako da ne treba da čudi obnavljanje priče o ugroženosti Srba i proglašavanje Republike Srpske za strateški cilj. Vulin jasno nastupa kao glasnogovornik onih koji donose suštinske odluke i koji kreiraju tu politiku, imala ona strategiju ili ne.


Omer Karabeg: Da li je stavom o odbrani Republike Srpske povrijeđen suverenitet Bosne i Hercegovine kao što tvrde dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i mnoge stranke iz Federacije BiH?


Armin Kržalić: Proglašavanje dijela Bosne i Hercegovine nečim što je od posebnog značaja za sigurnost i odbranu Srbije svakako je izraz agresivne politike prema Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina je 2006. usvojila dokument o sigurnosnoj politici u kome je akcenat na dobrosusjedskim odnosima i rješavanju spornih pitanja mirnim putem. A u dokumentima Srbije vidimo agresivnu politiku koja predstavlja grubu povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Zašto? Zato što je Ustav Bosne i Hercegovine jedini zaštitnik zemlje i svih njenih dijelova i naroda. Njih niko izvana ne može štititi. Zbog toga ovakav pristup Srbije predstavlja vid grube povrede suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.


Republika Srpska je dio suverene države Bosne i Hercegovine i ona nije isključivo entitet srpskog naroda nego i bošnjačkog, hrvatskog i svih naroda koji tamo žive. Nijedna zemlja u regionu ne štiti prava svojih građana u drugim državama na način kako to čini Srbija. Govoreći hipotetički - Bosna i Hercegovina bi sada po toj logici trebalo da promijeni svoju sigurnosnu politiku i Srbiju proglasi vodećom prijetnjom s obzirom da je ugrozila njen suverenitet. Mislim da je ovo bilo nepotrebno i da je to u suštini korak nazad u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije.


Nastavak razgovora čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još