Ubijen 3. januara

Američki Kongres otkrio u rezoluciji: Sulejmani pripremao terorističke napade u BiH

Front14.01.20, 10:59h

Američki Kongres otkrio u rezoluciji: Sulejmani pripremao terorističke napade u BiH
Likvidaciju Suleimania naredio je lično američki predsjednik Donald Trump zbog, kako je rekao, planiranih napada na državljane SAD i njihove ambasade

 

U Rezoluciji koju je američki Kongres predložio 9. januara, otkriva se da je iranski general Qassem Suleimani planirao brojne terorističke napade širom Evrope i svijeta, a ne samo na državljene SAD-a. 

 

- Rezolucija 466. otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Suleimani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini - piše, između ostalog, u današnjem izdanju Dnevnog avaza.

 

Kongres tvrdi da je Suleimani bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Afganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD-a i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizirane eksplozivne naprave Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio.

 

Navodi se da je, između ostalog, Suleimani planirao napade i 31. decembra 2019. godine na ambasade SAD-a u Bagdadu, Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugim zemljama.

 

Suleimanovo ubistvo dovelo je do novih zaoštravanja odnosa između Irana i SAD. Irak je zatražio da vojnici SAD napuste državu, a prošle sedmice Iran je napao balističkim raketama dvije američke baze u Iraku.

 

On je ubijen 3. januara u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom. 

 

Likvidaciju Suleimania naredio je lično američki predsjednik Donald Trump zbog, kako je rekao, planiranih napada na državljane SAD i njihove ambasade.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!