Ne izlazite bez potrebe

Nastavak pogoršanja kvaliteta zraka u Sarajevu

Hronika14.01.20, 09:16h

Nastavak pogoršanja kvaliteta zraka u Sarajevu
Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, te bi morale bi ostati u zatvorenom

 

Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 7.00 sati iznosio je 342, odnosno vrlo je opasan, dok je jučer u 7.00 iznosio 224.

 

Vrijednost čestica PM10 jutros u 7.00 sati iznosila je 292 i to izmjerena na mjernoj stanici Otoka, dok je jučer vrijednost čestica PM10 iznosila 185.

 

Na mjernoj stanici Bjelave indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 132, Vijećnica 173 i Ambasada SAD-a 222.

 

1401zrak-tabela

 

Trenutni kvalitet zraka može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo, upozoravaju iz nevladine organizacije Eko Akcija. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

 

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, te bi morale bi ostati u zatvorenom.

 

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!