Sigurnosni interesi

Zapad pozvao Iran da se pridržava nuklearnog sporazuma i suzdrži od nasilja

Front13.01.20, 10:48h

Zapad pozvao Iran da se pridržava nuklearnog sporazuma i suzdrži od nasilja
Američka administracija u maju 2018. jednostrano se povukla iz sporazuma potpisanog 2015., a nakon toga je počela uvoditi sankcije Teheranu

 

Čelnici Velike Britanije, Njemačke i Francuske pozvali su Iran da se u potpunosti pridržava odredaba nuklearnog sporazuma i da se suzdrži od nasilja.

 

Britanski premijer Boris Johnson, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u zajedničkoj su izjavi rekli da te zemlje dijele zajedničke zajedničke sigurnosne interese s drugim evropskim saveznicima, javlja Anadolija.

 

Jedan od njih je sprečavanje širenja nuklearnog oružja i osiguravanje da Iran nikada ne razvije nuklearno oružje, rečeno je i u tom kontekstu podsjećeno na važnu ulogu Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA) Teherana koji reguliše nuklearne aktivnosti.

 

Izražena je zabrinutost zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma i navedeno kako su Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i Britanija pokazale odlučnost u zaštiti JCPOA.

 

Američka administracija u maju 2018. jednostrano se povukla iz sporazuma potpisanog 2015., a nakon toga je počela uvoditi sankcije Teheranu.

 

U izjavi je istaknuta važnost iranskog ispunjavanja njegovih obaveza iz sporazuma i istaknuta zabrinutost zbog zaostalih koraka Teherana od jula 2019. godine. Navedeno je da treba odrediti dugoročni okvir za iranski nuklearni program.

 

- Naše opredjeljenje za sigurnost naših saveznika i partnera u regiji nije se promijenilo - navodi se u saopćenju i dodaje da su nedavni događaji pokazali destabilizirajući ulogu Teherana u regiji.

 

Smatraju da zabrinutost u vezi s destabilizirajućim regionalnim aktivnostima Irana treba riješiti diplomatskim putem.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!