IZVAN OKVIRA

Hafiz Sulejman Bugari otvoreno: Smije li musliman udariti ženu? Ima li pravo biti nasilan prema drugima?!

Hronika11.01.20, 16:01h

Hafiz Sulejman Bugari otvoreno: Smije li musliman udariti ženu? Ima li pravo biti nasilan prema drugima?!
- A ko će nam biti uzor ako ne on? (…) To je ponižavanje žene; ženu se podcjenjuje na svim nivoima. Nažalost. A to smo mi dopustili. Međutim, Gospodar to ne da - poručuje Bugari

 

 


Islamski teolog, hafiz Sulejman Bugari, govorio je za N1 o aktuelnim društvenim pitanjima i problemima sa kojima se suočava suvremeni čovjek.


Jedno od pitanja na koje je dao odgovor jeste pitanje sve većeg nasilja u društvu, ali i problema rodno-zasnovanog nasilja:


- Nasilje je zabranjeno. Gospodar kaže da nema nasilja u vjeri. On kaže: Zar ćeš ti siliti ljude da vjeruju? Ljudi su slobodni da biraju! Kao zajednica zaduženi smo da se borimo protiv zla, protiv svake vrste nasilja – bez obzira ko ga čini: musliman, pravoslavac ili katolik, bilo ko – mi smo protv njega. Ja sam protiv muslimana koji uznemirava drugog, makar to bio moj brat. To mi je misija. Nasilje je bolest koja se toliko proširila, samo jer smo se ideološki vezali za pogrešno, makar to i vjera bila - rekao je Bugari za N1 u razgovoru sa Nikolom Vučićem u emisiji “Izvan okvira” ,


Kazao je kako mnogi, zbog želje da ostvare ovozemaljsko, čak i vjeru uzimaju da bi upotrijebili silu protiv drugog čovjeka, međutim – kako tvrdi – to je bolestan pristup.


Nasilje nad ženama


- Nikakvih razlika u vjeri nema među muškarcima i ženama, kad je u pitanju odgovornost prema onome što Bog traži od nas. Poslanik posljednji nikada nasilje nije upotrijebio prema ženi svojoj. Nikada! A ko će nam biti uzor ako ne on? (…) To je ponižavanje žene; ženu se podcjenjuje na svim nivoima. Nažalost. A to smo mi dopustili. Međutim, Gospodar to ne da - poručuje Bugari.


Cijeli razgovor sa Sulejmanom Bugarijem gledajte u narednom izdanju emisije Izvan okvira, u ponedjeljak, 13. januara, s početkom od 20 sati.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još