video/ odmazda za ubistvo soleimanija

Objavljene snimke žestokog napada: Iran gađao američku bazu u Iraku s najmanje 15 projektila

Hronika08.01.20, 07:52h

Objavljene snimke žestokog napada: Iran gađao američku bazu u Iraku s najmanje 15 projektila
Iranska agencija Fars objavila je snimku za koju tvrde prikazuje balističke rakete ispaljene na američku bazu


Američke zračne baze u Iraku napadnute su balističkim projektilima.

 

Dvije su baze u kojima se nalaze američke trupe napadnute s više od 12 projektila, potvrdio je Pentagon. Kako se čini, ukupan broj projektila ispaljenih na američke baze je najmanje petnaestak.

 

Iranska državna televizija poručila je kako je riječ o odmazdi za ubistvo generala Kasema Sulejmanija - piše Oslobođenje. 

 

Iranska agencija Fars objavila je snimku za koju tvrde prikazuje balističke rakete ispaljene na američku bazu. Tu je snimku prikazala i iranska državna televizija.

 

 


Pojavila se i druga, nepotvrđena snimka koja navodno prikazuje trenutak udara projektila u bazu Al Asad u kojoj su američki vojnici.

 

"'Dolazi, dolazi... Treća dolazi", čuje se na navodnoj snimci trenutka raketiranja američke baze u Iraku.

 

 

Nakon bljeskova, uslijedio je i zvučni udar od eksplozije.

 

Kako prenosi Slobodna Evropa, revolucionarna garda Irana preuzela je odgovornost za napad, javila je državna televizija Irana. U izjavi Iranske revolucionarne garde, prenosi Reuters, također stoji upozorenje regionalnim saveznicima Sjedinjenih Država da će biti napadnuti ukoliko njihove države budu iskorištene za napad protiv Irana.

 

Dodaju da napad predstavlja osvetu nakon što je vrhovni zapovjednik elitne jedinice Revolucionarne garde Irana Qasem Soleimani ubijen u petak u Bagdadu, u napadu dronom, po nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

 

"Svjesni smo izvještaja o napadima na američke objekte u Iraku. Predsjednik je obaviješten i pažljivo prati situaciju te se savjetuje sa svojim timom za nacionalnu sigurnost", navela je u izjavi glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još