'Apsolutno neopravdano i neprihvatljivo'

Moguće poskupljenje struje u BiH: Kako je Elektroprenos 'skontao' da namakne dodatnih 25 miliona KM?

Biznis Klub06.01.20, 13:47h

Moguće poskupljenje struje u BiH: Kako je Elektroprenos 'skontao' da namakne dodatnih 25 miliona KM?
Iz Udruženja poslodavaca FBiH, također, napominju da su u državama regiona ove tarife znatno niže nego u Bosni i Hercegovini

 

Udruženje poslodavaca FBiH najoštrije se protivi “neopravdanom i neprihvaljivom” zahtjevu Elektroprenosa BiH koji je od Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) zatražio povećanje tarife za usluge prijenosa električne energije, tzv. mrežarine, za oko deset posto.

 

Također se osuđuje zahtjev Nezavisnog operatera sistema u BiH koji traži povećanje tarife za rad NOS-a i tarife za sistemsku i pomoćne usluge za 2020. godinu za oko 50 posto.

 

Naime, Elektroprenos BiH zatražio je od DERK-a povećanje tarife za usluge prijenosa električne energije (mrežarina) za otprilike deset posto, što predstavlja povećanje ukupnog prihoda ove kompanije za oko 25 miliona KM.

 

Nezavisni operater sistema u BiH traži povećanje tarife za rad NOS-a, kao i tarife za sistemsku i pomoćne usluge za 2020. godinu za oko 50 posto, što opet predstavlja povećanje prihoda za oko četiri miliona KM.

 

Iz Udruženja poslodavaca FBiH smatraju da je predloženo povećanje apsolutno neopravdano i neprihvatljivo te da je apsurdno da Elektroprenos BiH kao razlog za povećanje usluga prenosa električne energije navodi isključenje Aluminija Mostar.

 

Iz Udruženja poslodavaca FBiH, također, napominju da su u državama regiona ove tarife znatno niže nego u Bosni i Hercegovini.

 

– Ukoliko DERK prihvati prijedloge, to će značiti povećanje cijene mrežarine na prijenosnoj mreži i povećanje ukupne cijene električne energije od tri do četiri posto, odnosno, ukupnih troškova nabavke električne energije za sve velike kupce u BiH priključene na visoki napon. Kao posljedica toga, u narednom koraku, bi došlo do povećanja distributivnih mrežarina, a što bi imalo direktni uticaj na sve kupce električne energije, uključujući i domaćinstva, te bi na koncu rezultiralo povećanjem cijena proizvoda i usluga – ističu iz UPFBiH.

 

Shodno navedenom, Udruženje poslodavaca FBiH poziva DERK da razmotri opravdanost traženog povećanja, da se uradi analiza troškova mrežarine u državama regiona i pokazatelja poslovanja u proteklom periodu, jer iz onoga što je trenutno dostupno javnosti, opravdanost povećanja cijena tarifa se ne može ničim opravdati, stoji u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još