nakon ubistva Qasema Soleimania

Hitan poziv za američke građane iz State Departmenta: Momentalno napustite Irak, dok još možete!

Front03.01.20, 14:48h

Hitan poziv za američke građane iz State Departmenta: Momentalno napustite Irak, dok još možete!
Službeni Washington je objavio da se zbog napada podržanih od Irana na američku ambasadu u Bagdadu sve javne konzularne operacije obustavljaju do daljnjeg

 

 

State Department pozvao je danas sve američke građane da "momentalno" napuste Irak.


Poziv je upućen ubrzo nakon američkog zračnog napada u kojem je ubijen ključni iranski zapovjednik Qasem Soleimani, javlja Russia Today (RT).


- Američki građani bi trebali napustiti Irak zračnim putem dok je to moguće, a ukoliko ne mogu na taj način, onda kopnenim - savjetovao je State Department.


Službeni Washington je objavio da se zbog napada podržanih od Irana na američku ambasadu u Bagdadu sve javne konzularne operacije obustavljaju do daljnjeg.


Sjedinjene Američke Države ubile su u petak na aerodromu u Bagdadu iranskog general-majora Qasema Soleimanija, vođu elitnog vojnog odreda Quds i idejnog tvorca rastućeg vojnog uticaja Irana na Bliskom istoku.


Vrhovni zapovjednik iračke milicije Abu Mahdi al-Muhandis, inače blizak Soleimaniju, takođe je ubijen u napadu koji je odobrio američki predsjednik Donald Trump.


Ubistvo Soleimanija označava dramatičnu eskalaciju u regionalnom "ratu iz sjenke" između Irana s jedne i Sjedinjenih Država i njihovih saveznika s druge strane, a što bi moglo dovesti do intenziviranja međusobnih napada.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!