zlata vrijedni savjeti

Vrhunski kulinarski trikovi za savršeno ispečeno meso: Evo šta trebate uraditi prije pečenja

Auto & Dom30.12.19, 20:39h

Vrhunski kulinarski trikovi za savršeno ispečeno meso: Evo šta trebate uraditi prije pečenja
Nikada nemojte da pečete meso koje samo što je izvađeno iz frižidera

 

Kulinarske savjete koji se prenose u porodici generacijski ništa ne može da zamijeni, ali trikovi i vještine vrsnih kuhara učinit će od vas pravog majstora kuhinje.


Profesionalni kuhari brižno čuvaju svoje tajne i dijele ih samo sa svojim učenicima. Ipak, neke od ovih tajnih vještina se mogu otkriti. Skupili smo za vas tajne šefova kuhinja iz cijelog svijeta.

 

Nikada nemojte da pečete meso koje samo što je izvađeno iz frižidera. Ostavite ga na sobnoj temperaturi sat-dva, ono će se “zagrijati” i kada ga budete pripremali peći će se ravnomjerno, zahvaljujući čemu ćete pripremiti idealni biftek bez obzira na to kako ga jedete: živog, slabo, srednje ili jako pečenog. Da biste dobili finu koru, osušite meso pre pečenja papirnim ubrusom.


Piletina se duže peče, a lako se presuši. Da bi to izbjegli, evropski kuhari su našli lukavo rješenje – potapanje mesa u slanu vodu. Vrlo je jednostavno napraviti ovaj rastvor: u 1l vode se dodaje 1/4 čaše soli i po želji 1/2 čaše šećera. Meso se zalije i stavi se u frižider.

 

Vreme soljenja zavisi od količine mesa – 1 sat na 1kg mesa, ali nikada više od 8 sati i manje od pola sata. Ako je riječ o malim komadima, kao na primjer pileći bataci, vrijeme potapanja se računa po srednjoj težini jednog komada. Prije pripreme ne zaboravite da odstranite sa mesa ostatke soli.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!