U 2020. SA NOVOM POLITIČKOM STRANKOM

Damir Nikšić sprema iznenađenje: Rađa se stranka Ekološki slobodarski pokret

Front29.12.19, 14:02h

Damir Nikšić sprema iznenađenje: Rađa se stranka Ekološki slobodarski pokret
Nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić u medijskoj tišini priprema osnivanje svoje političke stranke. Zasad se zna da joj je ime Ekološki slobodarski pokret i da će biti na kursu radikalne političke ljevice

 

Damir Nikšić ide dalje u svojoj političkoj borbi.  Nakon što se razišao sa SDP-om, djelovao je kao nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Sada osniva svoju političku stranku sa kojom planira biti zajednički politički blok sa opozicijom na čelu sa SDP-om BiH i Našom strankom.

 

Objavljen je i program stranke u kojem možete vidjeti nešto više o ciljevima ovog novog političkog subjekta u BiH.

 

Evo šta u programu stranke piše:

 

ESPo je stranka političke ljevice, koncipirana kao radikalna zelena slobodarska ljevica Bosne i Hercegovine, otvorena za socijalni kapitalizam i usmjerena u generalnom pravcu udruživanja u jedinstveni politički subjekt u obliku federacije udruženja, grupa i organizacija ekološke i slobodarske ljevice Bosne i Hercegovine i regije u cilju održivog razvoja, zaštite i očuvanja životnog okoliša i društva od efekata etnonacional-socijalizma, partijske berze rada stranačke države-firme, od klijentelizma, od predatorskog kapitalizma i korupcije, od kompradorske elite u službi imperijalizma, neokolonijalne okupacije i eksploatacije prirodnih i društvenih resursa.


Društveno-političko djelovanje ESPo-a je usmjereno ka očuvanju društva i prirodnih resursa radikalnom okolišnom legislativom i beskompromisnim provođenjem Zelenih politika, širenjem informacija i populariziranjem ideja, podizanjem individualne i društvene svijesti o okolišu kroz nauku, umjetnost, kulturu i obrazovanje. 


Na tom putu računamo na pozitivni, kreativni i inovativni društveni i politički aktivizam članova, pristalica i simpatizera pokreta na društvenim mrežama, na političkoj i kulturnoj sceni, u lokalnoj zajednici.

 

damir-niksic2


Inspirisanjem, ohrabrivanjem i motivisanjem građana na aktivno učešće u donošenju odluka u lokalnoj zajednici, informisanjem i pozivanjem javnosti na učešće u kreiranju politika i zakona na višim nivoima zakonodavne vlasti, uloga ESPo-a je da bude katalizator slobodarske, bazne i participativne demokratije, da u saradnji sa slobodnim i prosvijetljenim građankama i građanima oslobodi budućnost zajedničkih prostora od morbidnih okova zaostalosti i nazadnosti, od smrtonosnih toksičnih ideologija i zastarjelih tehnologija, od čvrstih fosilnih goriva, otrovnih i kancerogenih zagađivača, zavađivača i zavojevača.


Cilj ESPo-a je da okupi kritičnu masu odbačenih, zapostavljenih, marginaliziranih, diskriminiranih, stigmatiziranih, šikaniranih, pauperiziranih, ali ne i obeshrabrenih, malodušnih, apatičnih i defetističnih, već naprotiv: upornih, motivisanih, kreativnih, inovativnih, inteligentnih, obrazovanih, vještih, vrijednih, poletnih, odlučnih, prkosnih, prosvjetljenih, progresivnih, slobodoumnih, slobodoljubivih, miroljubivih i druželjubivih, a iznad svega slobodarski nastrojenih i ekološki osviještenih građanki i građana koji će proizvesti političku volju i snagu da osiguraju održivi razvoj naših prostora forsirajući održive tehnologije i obnovljive izvore energije. 


Čitav program stranke možete pročitati OVDJE!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još