pojasnio je i razloge

Dino Konaković potvrdio: Ja više nisam predsjedavajući Skupštine KS, tu ulogu preuzela je...

Front27.12.19, 11:24h

Dino Konaković potvrdio: Ja više nisam predsjedavajući Skupštine KS, tu ulogu preuzela je...
U vezi najavljene, kako je kazao nelegalne smjene Vlade KS od strane nove koalicije (SDA, DF i SBB), Konaković navodi da se u KS dešavaju se neki procesi, za koji bi u Vladi šetoroke voljeli znati šta se dešava

 

Predsjednik Stranke Narod i Pravda, dosadašnji predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas je sazvao hitnu pres-konferenciju na kojoj saopštio da je ovu dužnost od danas  preuzela Danijela Kristić

 

- Ja od danas nisam predsjedvajući Skupštine KS, ovu dužnost preuzela je Danijela Kristić u skladi s Poslovnikom, članom 10 koji kaže da tri kandidata između sebe odlučuju ko će biti predsjedavajući Skupštine. Ona će se starati za daljnji rad. Na sve moguće načine zakonom i legalno zaustavićemo sve moguće pokušaje puča u KS - kazao je Konaković.   

 

U vezi najavljene, kako je kazao nelegalne smjene Vlade KS od strane nove koalicije (SDA, DF i SBB), Konaković navodi da se u KS dešavaju se neki procesi, za koji bi u Vladi šetoroke voljeli znati šta se dešava.

 

- Predsjednici stranaka prezentirali su nam novu koaliciju. Izetbegović, Komšić i Radončić govorili su o 18 potpisa, rekli su da će glasati za budžet, koji neće trpiti, a da onda kreću u rekonstrukciju Vlade. Desilo se suprotno, nisu glasali za budžet, oborili su i druge značajne dokumente, a onda pokušavaju poptuno nezakonito i nelegalno preuzeti vlast u KS u kratkom roku - kazao je Konaković.

 

Navodi da  je danas dobio dopis, nešto prije 10 sati, u kojem se traži da bez odlaganja, a najkasnije danas do 10 sati sazove hitnu sjednicu Skupštine KS, koja će se održati u subotu 28. decembra.

 

- Preme odredbama poslovnika koje govore o načinu sazivanja svih sjednica, SDA se pozvala na članove poslovnika 65 i 69, ali nisu načlan 71, ključni za hitne sjendice u kojem se kaže da konačnu odluku utvrđivanja hitnog karaktera donosi Kolegij skupštine. SDA od mene traži da uradim nezakontu stvar da lično sazovem hitnu sjednicu na koju i da hoću nemam pravo. Odmah sam prije 10 sati sazvao hitnu sjednicu Kolegija Skupštine KS, koji treba da da svoj stav o karakteru hitnosti - kazao je Konaković. 

 

Navodi da je riječ je o ozbiljnim kršenjima zakona, te da je već uputio dopis sekretaru Skupštine KS, koji rukovodi skupštinskom službom, u kojem ga upozorava da će poduzeti sve pravne radnje i pokretanju disciplinskih i svih drugih prijava zbog kršenja zakona ove zemlje.

 

- Upozorio sam dopredsjedvajuću Smiljanu Viteškić (SDA) na koju se vrši pritsak da sama sazove sjednicu. Oni se pozivaju na jedan član pravlnika koji kaže da ima pravo sazvati sjednicu ako predjedvajući to odbija. Ne postoji ništa što smo mi odbili, nema niko pravo da danas sazove hitnu sjednicu. Kolegij će danas u 15.30 danas reći zadnju riječi. Protiv Smiljane Viteškić podnijet ću krivičnu prijavu za zlouprebu ovlasti ukoliko se drzne da pokuša nezakonito djelovati u Skupštini KS - izjavio je Konaković. 

 

Dodao da je, slučaju nasilog održavanja sjednica, da je obavijestio komesara MUP-a KS i zatražio pojačano prisustvo policije u ovim danima u KS.

 

- Institiiuju ćemo zaštiti institiconalno, kako bi predsjedvajućeg i zamjenike zaštitili u obavljanu svog posla - kazao je Konaković.

 

 Navodi da SDA ima potpuno otorenu procerduru za smjenu vlasti.

 

- Danas je klub Bošnjaka koji može izglasati moju smjenu i to opet ide u dalju proceduru. Osmog januara je glasanje o privremenom finasiranju, 16. januara je sjendica na kojoj se definiše datum koji će vjerovatno biti u roku od 72 sata. Do 20. januara koalicija "petak 13." ima šansu da zadrži svojih 18 ruku i smijeni ovu vladu. Ne znam zašto na ovakav način to žele uraditi. Ovo nije Medicinski fakultet i Klinički centar, ovo je zakonodavni organ koji piše zakone i propise. Dok smo mi ovdje oni će se poštivati - kazao je Konaković.

 

(FENA/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još