Blokiran prilaz centru Podgorice

Protesti u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti: Premijer poziva da se prema narodu i sveštenstvu ne primjenjuje sila

Front26.12.19, 14:14h

Protesti u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti: Premijer poziva da se prema narodu i sveštenstvu ne primjenjuje sila
Premijer Duško Marković u međuvremenu je pozvao da se "prema narodu i sveštenstvu ne primijeni sila", te da se obezbijedi mir za svakog pojedinca i porodicu u Crnoj Gori

 

Ispred Sabornog hrama u Podgorici u toku su protesti zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje su organizirale opozicione stranke Demokratski front (DF) i Prava Crna Gora, javlja Al Jazeera.

 

Okupljeni na protestima tvrde da je predloženi zakon usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da bi joj, u slučaju njegovog usvajanja, mogla biti oduzeta vrijedna imovina.

 

U međuvremenu su brojne policijske snage blokirale prilaz užoj gradskoj jezgri kako bi onemogućili okupljanja ispred Skuštine Crne Gore, na koje su sinoć pozivali predstavnici te dvije stranke.

 

Crnogorska policija saopćila je u četvrtak da neće dozvoliti okupljanje pristalica opozicionog prosrpskog Demokratskog fronta ispred crnogorskog parlamenta za vrijeme rasprave o prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti jer održavanje skupa nije propisno prijavljeno.

 

"Policija neće dozvoliti okupljanja u blizini štićenih objekata, a postupat će shodno svojim zakonskim ovlaštenjima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcioniranja državnih institucija i očuvanja lične, imovinske sigurnosti i sigurnosti svih građana Crne Gore", saopćeno je iz crnogorske policije.

 

Zastupnici u crnogorskom parlamentu danas raspravljaju i izjašnjavaju se o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva koja taj zakon vidi kao „paravan za otimanje crkava i hramova“, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700, prenosi HINA.

 

Vlada je ranije odbacila takve optužbe, tvrdeći da novi zakon sve vjerske zajednice u Crnoj Gori stavlja u isti položaj.

 

Reporter Al Jazeere javlja kako se grupa vjernika i sveštenika oko podne okupila na Blaževom mostu, gdje obavljaju molitvu, uz prisustvo policije.

 

Premijer Duško Marković u međuvremenu je pozvao da se "prema narodu i sveštenstvu ne primijeni sila", te da se obezbijedi mir za svakog pojedinca i porodicu u Crnoj Gori.

 

Blagoslov patrijarha Irineja

 

Čelnici DF-a u srijedu navečer su iz Beograda, nakon susreta sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom pozvali pristalice da se okupe u četvrtak 11 sati na platou ispred crnogorske Skupštine.

 

"Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i razumijevanja i podrške naših episkopija na prostoru današnje Crne Gore zastupnički klub Demokratskog fronta će biti u Skupštini, saopćeno je iz Demokratskog fronta.

 

Iz te političe partije očekuju da će svi vjernici koji su potpisali peticiju SPC-a u Crnoj Gori braniti, kako su poručili, svoje svetinje i da će biti pred Skupštinom Crne Gore izraziti protest protiv usvajanja zakona za kojeg su iz DF-a ocijenili da je sraman i da napada na Crkvu

 

Čelnici DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević su prije dva dana u crnogorskom parlamentu objavili da su na zahtjev mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija otkazali protestni skup, no u srijedu popodne otputovali su u Beograd gdje su nakon sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom objavili da su dobili njegov blagoslov za organizaciju protesta.

 

U četvrtak ujutro iz crkve su negirali da su dali blagoslov za okupljanje u Podgorici.

 

Beogradska patrijaršija i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije negirali su tvrdnje lidera opozocionog Demokratskog fronta da imaju blagoslov srpskog patrijarha za okupljanje vjernika ispred zgrade crnogorskog parlamenta u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 

Sekretar Beogradske patrijaršije, đakon Aleksandar Praščević rekao je Vijestima da je patrijarh srpski Irinej blagoslovio da se stav brani u Skupštini, a ne na ulici, prenio je Tanjug.

 

Episkop Joanikiije rekao je za ovaj podgorički list da nije dao blagoslov za okupljanje i dodao da sve što radi, radi u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem.

 

"Moje je da se pomolim da sve protekne u miru a sa sveštenstvom ću dogovoriti gdje ćemo se pomoliti", rekao je Joanikije.

 

Episkop je kazao da nikoga ne sprječava da iskaže slobodnu volju i da se on u to ne miješa.

 

Beta je nakon tog prenijela saopćenje informativne službe Srpske pravoslavne crkve u kojem se navodi da poglavar SPC-a patrijarh Irinej jeste blagoslovio lidere Demokratskog fronta da se na svakom mestu i u svakoj prilici bore i ne odustanu od odbrane SPC-a.

 

Podgoričke Vijesti objavile su da se Mandić i Knežević iz Beograda u Podgoricu nisu vratili komercijalnim letom već avionom Vlade Srbije, prenosi HINA.

 

Dvojica čelnika DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni su ranije nepravomoćno na po pet godina zatvora jer su, kako je navedeno u presudi, učestvovali u pokušaju prevrata u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN AMGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!