NAJAVA/IZLOŽBA U GALERIJI BRODAC

Tajna stećka Dingbats Aleksandre Nine Knežević

Kultura25.12.19, 15:35h

Tajna stećka Dingbats Aleksandre Nine Knežević
Izložba Stećak Dingbats, autorice Aleksandre Nine Knežević, biće otvorena u petak, 27. decembra 2019. u 20 sati, u galeriji Brodac, u Sarajevu. U okviru izložbe će biti izloženi plakati, na kojima su predstavljene ilustracije inspirisane motivima sa stećaka

 

Fascinacija simbolima, tzv. dingbatsima, ovaj put pojavljuje se, kako su kazali iz GSU Brodac, u vidu ilustracija Stećak Dingbats nastalih ove godine, a u petak 27. 12. biće predstavljeni i sarajevskoj publici. Pored izložbe ilustracija, posjetioci će imati priliku vidjeti i suvenire inspirisane temom stećka, nastale u sklopu projekta Stećak map, koji su rezultat saradnje sa bh. istoričarem kulture Gorčinom Dizdarom.

 

aleksnadra-nina-knezevic


Komentarišući svoje najnovije radove, Aleksandra Nina Knežević kaže: „Ono što je meni jako inspirativno i privlačno na stećcima je da se na motivima uglavnom slavi život, ljubav, neka životna radost i pozitivnost! Na njima vidimo ples, ljude u kolu, ljubavnike, prijatelje, lovce, sunce i mjesec, cvijeće… To nam otkriva senzibilitet i želje tadašnjih ljudi, naših predaka, i govori puno o našem nasiljeđu, karakteru, prirodi. Radove sam nazvala baš po tim osobinama, emocijama i težnjama: Ljubav, Istrajnost, Borba, Kreativnost, Senzualnost, Buđenje, Upornost…“.

 

Aleksandra Nina Knežević već dugi niz godina istražuje simbole i motive na temu kulturnog naslijeđa, ali i savremenih gradova. U okviru njenog umjetničkog opusa nastao i poznati projekat Sarajevo Dingbats za koji je dobila prestižnu šestoaprilsku Grand Prix nagradu Collegium Artisticuma 2014. godine. Autorica je i knjige Bosančica za djecu i fonta u kojem su predstavljeni slova i simboli sa stećaka.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!