Nakon uspostave Vijeća ministara BiH

SDP upozorava: Građani mogu očekivati dodatno siromašenje i značajno povećanje troškova života!

Front23.12.19, 17:40h

SDP upozorava: Građani mogu očekivati dodatno siromašenje i značajno povećanje troškova života!
Očekivati od predsjedavajućeg Vijeća ministara koji je već osuđen za nesavjestan rad u službi da ovoga puta savjesno radi na ispunjenju obećanja u interesu građana je ipak bajka u koju teško da će povjerovati već prečesto izvarani građani Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDP-a BiH

 

Današnja uspostava Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je korak koji su građani Bosne i Hercegovine iščekivali više od godinu dana, u nadi da će ovaj čin predstavljati početak brige o njihovim interesima i prestanak političkih sukoba. Socijaldemokratska partija BiH pozdravlja formiranje Vijeća ministara, iako način i principi formiranja vlasti građanima ne garantuju nikakve pozitivne promjene, saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

- Činjenica da je do formiranja vlasti došlo na način da se ista formira dogovorom trojice samoproglašenih etničkih poglavara sama po sebi predstavlja razlog za brigu. Naime, Vijeće ministara nije formirano učešćem i dogovorom svih članica koalicije, nego su se prethodno stranke rasporedile u tzv. etničke "reprezentacije", svaku od kojih je za stolom predstavljao njihov poglavar. Nakon što su se dogovorili o podjeli resora i funkcija, uslijedilo je dodjeljivanje procenta iz svoje etničke kvote svakog od trojice etničkih poglavara svojim nižim sljedbenicima.

 

Tako su stranke koje predvodi i zastupa Bakir Izetbegović, SDA, SBB i DF, dobile isključivo 7 bošnjačkih funkcija, odnosno 3 ministarske i 4 pozicije zamjenika ministara. Isti slučaj je i sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, kojim su pripale sve srpske i hrvatske pozicije.

 

Na ovaj način su stranke kojim su ovih dana puna usta presuda Evropskog suda za ljudska prava direktno učestvovale u daljoj podjeli društva, kršenju principa iz spomenutih presuda, te su dodatno osnažile etnički koncept vladavine. Isti koncept preslikan je ne federalnu razinu, gdje će HDZ BiH nastaviti da kontroliše maksimalan broj ministarstava, te sve pozicije predviđene za kadrove iz reda hrvatskog naroda.

 

Uzmemo li u obzir i najavu nove većine da će jedna od prvih mjera biti povećanje PDV-a, jasno je da građani mogu očekivati samo dodatno siromašenje i značajno povećanje troškova života. Nemamo sumnje da će im i ovaj put vlast za novac koji će od njih uzeti građanima uredno isporučiti nova obećanja koja nikada neće ispuniti. Radi se o oprobanom receptu iz vremena usvajanja akciza na gorivo, koje su navodno trebale biti investirane u nove kilometre autoputa. Autoputa nema, ali zato obećanja o njegovoj gradnji iduće godine, i tako svake godine, ima napretek.

 

Očekivati od predsjedavajućeg Vijeća ministara koji je već osuđen za nesavjestan rad u službi da ovoga puta savjesno radi na ispunjenju obećanja u interesu građana je ipak bajka u koju teško da će povjerovati već prečesto izvarani građani Bosne i Hercegovine. Uostalom, kako su imenovali predsjedavajućeg Vijeća ministara na način da je čovjek zaboravio prijaviti da je kažnjavan, tako će izgledno imenovati ministra za ljudska prava koji je osuđen za mobing. Naravno, ništa od toga nije problem parlamentarnoj većini jer je najvažnije zauzeti pozicije koje su njihov izborni plijen. Tako se i prije početka završava isprazna priča o ulasku u vlast zbog vladavine prava i izgradnje pravne države. Možemo samo pretpostaviti šta nas tek čeka - saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!