POVODOM 93. ROĐENDANA

Dokumentarni dan Hajrudina Šibe Krvavca, majstora žanra i jednog najgledanijih reditelja na svijetu

Mediji22.12.19, 10:53h

Dokumentarni dan Hajrudina Šibe Krvavca, majstora žanra i jednog najgledanijih reditelja na svijetu
Dan Šibe Krvavaca, osim slavljenja filmske umjetnosti, želi da donese svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopšte nisu upoznati sa jednim od najznačajnih bh. umjetnika, navodi se u saopćenju

 

 

Udruženje rediteljica i reditelja u Bosne i Hercegivine danas organizira Dokumentarni dan Hajrudina Šibe Krvavca, povodom 93. rođendana jednog od najvećih bh. filmskih autora, majstora žanra i jednog najgledanijih reditelja na svijetu.


U kinu Meeting Point biće prikazan gotovo cjelokupan dokumentarni opus Šibe Krvavca, tako da će gledaoci moći steći puni uvid u ovaj značajan i gotovo zaboravljen opus, iako su neki njegovi kultni aspekti još uvijek živi u popularnoj kulturi ne samo bh., ex Yu nego i Kine.


Dokumentarni dan Hajrudina Šibe Krvavca, događaj kojim obilježavamo rođendan bosanskohercegovačkog reditelja koji je pomjerio granice naše kinematografije i kulture. Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u Ex-Yu i BiH kinematografiju, saopćeno je iz Udruženje rediteljica i reditelja u BiH. 


Na ovaj način Udruženje nastavlja naglašavati ogromnu važnost reditelja u našoj kulturi i njihov trajni utjecaj.


Dan Šibe Krvavaca, osim slavljenja filmske umjetnosti, želi da donese svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopšte nisu upoznati sa jednim od najznačajnih bh. umjetnika, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!