energetska revolucija i novo doba fizike

Kina bi uskoro trebala izgraditi svoje 'umjetno Sunce': Ako u tome uspiju, imat će pristup neograničenom izvoru...

Hronika20.12.19, 18:32h

Kina bi uskoro trebala izgraditi svoje 'umjetno Sunce': Ako u tome uspiju, imat će pristup neograničenom izvoru...
Tako su nedavno poslali sondu Chang’e-4 na stranu Mjeseca koja nikada nije okrenuta prema nama i iskrcali rover Yutu 2 (Zec od žada 2) koji istražuje to nepoznato područje

 

U OŽUJKU ove godine kineski znanstvenici izjavili su da će revolucionarni HL-2M Tokamak, eksperimentalni fuzijski reaktor, odnosno takozvano umjetno Sunce koje oponaša proces nuklearne fuzije, biti izgrađen do kraja 2019. godine.

 

Za sada nema najnovijih informacija o tome kada će točno reaktor biti završen, no u studenom je Duan Xuru, jedan od znanstvenika koji rade na "umjetnom Suncu", rekao kako izgradnja ide po planu i da bi HL-2M Tokamak trebao biti operativan 2020., piše Futurism, a prenosi Index.hr.

 

Ako kineski znanstvenici uistinu uspiju pokrenuti fuzijski reaktor, mogli bi imati pristup gotovo neograničenom izvoru čiste energije, što bi dovelo do energetske revolucije i novog doba u fizici.  

 

Postaju tehnološka sila

 

Možda bi mnogi bili više sumnjičavi prema toj njihovoj najavi da Kinezi nisu u posljednje vrijeme izveli mnoga čuda na području prirodnih znanosti, odnosno na području fizike, astrofizike, genetike i inženjerstva.

 

Tako su nedavno poslali sondu Chang’e-4 na stranu Mjeseca koja nikada nije okrenuta prema nama i iskrcali rover Yutu 2 (Zec od žada 2) koji istražuje to nepoznato područje. Stvorili su prve GMO bebe, ali i najavili lansiranje umjetnog Mjeseca ili, preciznije rečeno, rasvjetnog satelita koji bi služio gradu Chengduu umjesto ulične rasvjete.

 

HL-2M Tokamak

 

Podsjetimo, u studenom 2018. kineski znanstvenici objavili su da je eksperimentalni fuzijski reaktor, odnosno takozvano umjetno Sunce koje oponaša proces nuklearne fuzije, došao do prekretnice u eksperimentima te vrste postizanjem temperature od 100 milijuna Celzijevih stupnjeva.

 

U ožujku ove godine Duan Xuru je na konferenciji za novinare najavio da će inženjeri završiti izgradnju nacionalnog HL-2M Tokamaka do kraja 2019. godine.

 

"Plazma umjetnog Sunca uglavnom se sastoji od elektrona i iona", kazao je tada Duan medijima, "a reaktori koje već imamo postigli su temperaturu elektrona veću od 100 milijuna Celzijevih stupnjeva u jezgri plazme i temperaturu iona od 50 milijuna stupnjeva".

 

Ako je u pravu, HL-2M Tokamak poslužit će kao predložak za buduće fuzijske reaktore i time Kinu približiti ostvarenju sna o čistoj energiji. No možda će se dogoditi i drugačiji, polovično uspješan scenarij sličan onome misije Chang’e-4, u sklopu koje su kineski znanstvenici uspjeli prenijeti sjemenke i uzgojiti prve biljke na Mjesecu, ali su one vrlo brzo uvenule, čim je pala prva noć na takozvanoj tamnoj strani Mjeseca.

Korak bliže “beskonačnoj energiji“

 

Kineski znanstvenici s Instituta za fiziku Hefei su u studenom prošle godine objavili kako su u fuzijskom reaktoru EAST (Eksperimentalni napredni supravodljivi Tokamak) postigli temperature veće od 100 milijuna Celzijevih stupnjeva, što je šest puta viša temperatura od one u Suncu.

 

Time su ostvarili novi rekord u fuzijskoj tehnologiji i približili nas novom dobu komercijalno isplative energije. Naime, za razliku od fisijskog reaktora, fuzijski ne bi zagađivao okoliš radioaktivnim materijalima, a bio bi jeftin i gotovo neiscrpan izvor energije.

 

Proces fuzije je teško ostvariti

 

No proces fuzije vrlo je nezgodan. Kako bi se dobila energija iz atoma postupkom fuzije, potrebne su izuzetno visoke temperature i tlakovi.

 

Duboko u unutrašnjosti Sunca fuzija se zbiva tako što se atomi vodika sjedinjuju jedni s drugima zbog snažnog utjecaja gravitacije i temperatura od 15 milijuna Celzijevih stupnjeva.

 

Ako želimo postići isti rezultat na Zemlji, s obzirom na to da ne možemo proizvesti gravitaciju Sunca, moramo stvoriti temperature skoro 7 puta veće nego što su one na Suncu i pritom održavati plazmu stabilnom. Ona ni u jednom trenutku ne bi smjela doći u dodir sa spremnikom u kojem se odvija fuzija.

 

Kada bismo to uspjeli, nastala bi energetska revolucija, novo doba u fizici. Za razliku od fisijskog reaktora, fuzijski reaktor gotovo uopće ne bi zagađivao okoliš. "Otpad" takvog reaktora većinom bi bio helij koji nije štetan za floru i faunu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!