uživajte bez straha od debljanja

Praznici stižu, puni stolovi vas zovu... Evo pametne strategije kako se othrvati 'prežderavanju'

Lifestyle20.12.19, 17:29h

Praznici stižu, puni stolovi vas zovu... Evo pametne strategije kako se othrvati 'prežderavanju'
Na početku imajte na umu da su blagdani mnogo više od čistog pretjeranog unošenja hrane i pića u organizam

 


Stručnjaci sugeriraju kako da se uz dobro planiranje uspijete othrvati obilju hrane i pića koje tijekom blagdana na vas vrebaju sa svih strana.

 

Blagdani su dani koji okupljaju obitelj i prijatelje i svi zajedno slave i šire dobro raspoloženje. Uz ugodno obiteljsko druženje to je i prilika za dobro jelo i pokoju kapljicu. Stolovi su prepuni nepcu privlačnih delicija pa su čak i disciplinirane osobe često u napasti da posegnu za malo više hrane i pića. Kako biste odoljeli ukusnim namirnicama, potrebno je osmisliti kvalitetnu strategiju, a stručnjaci sugeriraju da dobro planiranje može pomoći u tome da se uspijete othrvati obilju hrane i pića ponuđenom na stolu.

 

Na početku imajte na umu da su blagdani mnogo više od čistog pretjeranog unošenja hrane i pića u organizam. - Razmišljajte o apetitu kao o nepotrebnom i velikom trošku i promislite koliko uistinu novca želite potrošiti na piće, predjela, glavna jela i deserte - savjetuje Michelle May, autorica knjige "Jesam li gladna? Što učiniti kada dijete ne funkcioniraju". Knjiga daje savjete kako uživati u omiljenoj hrani, ali u razumnim količinama.

 

1. Izbjegavajte i smanjite dodatke
Ne štedite na ukrasima, šljokicama, kuglicama, svjetlucavim dodacima, ali kad je u pitanju hrana, dodatke koristite s oprezom. Pažljivo i dozirano u hranu dodajte majonezu, vrhnje, maslac, šlag, umake - sve su to vrlo kalorične stvari koje neće pridonijeti kvaliteti hrane, ali mogu dodati puno sala vašem struku. Pokušajte kresati kalorije gdje god možete, osjećat ćete se zadovoljno, ali ne i pretrpano.

 

2. Neka vam jedna ruka uvijek bude zauzeta
Kad ste kod kuće okruženi privlačnim desertima i hranom, potrudite se da vam dominantna ruka uvijek bude zauzeta, na primjer, držite u njoj piće ili mineralnu vodu. Tako nećete biti u prilici stalno i olako posezati za komadićima hrane.

 

3. Žvakaća guma

To je učinkovit način da ne stavljate bezrazložno i prečesto komadiće hrane u usta, posebno dok kuhate ili kada iz dosade želite nešto gricnuti. Ne grickajte samo zato što vam je hrana pri ruci.

 

4. Budite snob u izboru hrane
Ako nešto ne volite, nemojte jesti. Niste dužni isprobati baš sve što je ponuđeno na švedskom stolu. Stavite na tanjur samo ono što uistinu volite jesti, nađite udobno mjesto i uživajte u onom što ste izabrali. I ne vraćajte se po još.

 

5. Ne preskačite obroke
Jedite normalno i uvijek u isto vrijeme. Ljudi koji preskaču obroke imaju tendenciju da se prejedu i stave u usta sve što se nađe pred njima. Normalni, redoviti i ujednačeni obroci tijekom dana smanjit će želju za hranom navečer i bit ćete suzdržaniji kad se nađete pred blagdanskim obiljem hrane. Počnite jutro hranjivim doručkom, pojedite lagani ručak, zatim mali snack ili salatu neposredno prije događanja.

 

6. Pričekajte
Kada dođete na zabavu, prvo polako popijte mineralnu vodu i pričekajte barem pola sata prije nego što počnete jesti. To će vam dati vremena da se opustite, počnete osjećati ugodno u svojoj okolini i budete izbirljiviji u odabiru hrane. Buffet poziva da jedete sve što želite i ako ne birate pažljivo i ne napravite mudar izbor, vjerojatno ćete se prejesti.

 

7. Uključite se u zabavu i igre
Fokus s hrane usmjerite na obitelj i prijatelje. Razmislite o igrama na otvorenom, odlasku na sanjkanje, klizanje ili pravljenju snjegovića. Dobar izbor su i zabavne i vesele igre poput obiteljskog plesa.

 

8. Smanjite broj alkoholnih pića
Alkoholna pića su prepuna kalorija. Smanjite unos praznih alkoholnih kalorija tako da između čašice pića pijete običnu ili mineralnu vodu.

 

9. Izbjegavajte predjela
Ako vam je potrebno malo grickanja prije pravog obroka, posegnite za tanjurom povrća, voća ili šačicom orašastih plodova.

 

10. Ograničite izbor
Kada krenete prema stolu s hranom, na tanjur stavite samo dvije različite namirnice. Vratite se po iste namirnice koliko god puta želite, ali uzmite uvijek iste dvije vrste. Raznolikost potiče apetit, a ako ograničite izbor na samo dvije namirnice, lakše ćete se kontrolirati nego da na tanjur stavite 20 različitih jela.

 

(Zivim.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!