Pripreme za Olimpijske igre u Tokiju

Sele se u Južnu Afriku: Supruga Amina 'prekinula' press konferenciju Amela Tuke

Sport20.12.19, 11:59h

Sele se u Južnu Afriku: Supruga Amina 'prekinula' press konferenciju Amela Tuke
Najbolji bosanskohercegovački atletičar koji u svojoj kolekciji ima po jedno srebro i bronzu sa svjetskih prvenstava, uveliko kuje planove za novu sezonu

 

Godina koju je obilježio srebrenom medaljom na Svjetskom prvenstvu u Kataru, zasluženo je Amelu Tuki donijela nagradu za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u 2019. godine, no polako joj se bliži kraj, piše Faktor.

 

Najbolji bosanskohercegovački atletičar koji u svojoj kolekciji ima po jedno srebro i bronzu sa svjetskih prvenstava, uveliko kuje planove za novu sezonu, a pripreme su već počele.

 

-Hvala vam za svu podršku koju mi pružate i što smo zajedno, na pravi način, proslavili posljednju medalju sa Svjetskog prvenstva - poručio je Tuka na početku svog obraćanja, te se još jednom osvrnuo na rezultate u godini na isteku:

 

-Nekako osjetim da imamo jako lijep i korektan odnos, i u periodu kada nisam imao vrhunske rezultate, bili su mi podrška. Sve tekstove sam prihvatao kao pozitivnu kritiku. Na kraju je došla srebrena medalja sa Svjetskog prvenstva i još nekako ne mogu da opišem taj osjećaj jer je godina po svemu bila posebna, pogotovo poslije teškog perioda u kojem nisam znao da li ću se ikada vratiti na taj vrhunski nivo, a sve to zahvaljujući ljudima sa kojima radim.

 

Ipak, Tuka kaže da je vjerovao u sebe...

 

-Znao sam još početkom godine da ću se vratiti, a to sam rekao i u nekoliko intervjua, i stvarno sam vjerovao u to - naglasio je Amel, nakon čega je nabrojao sve odlične rezultate iz prošle sezone.

 

Naredna godina, a samim ti i sezona, sasvim sigurno će proteći u znaku Olimpijskih igara koje se održavaju u Tokiju.

 

- Nakon srebra u Pekingu sam možda previše očekivao, pa u narednom periodu nisam imao najbolje rezultate, no sada nakon medalje u Dohi želim ostati gladan dobrih rezultata - kazao je Tuka, te naglasio kako se želi prepustiti znanju stručnjaka sa kojima radi.

 

Motivacije mu neće nedostajati...

 

- Ne želim mnogo da se osvrćem na Dohu, već želim da utrke koje slijede budu moja motivacija. Sada će me svi gledati s mnogo više respekta, jer sam imak vicešampion svijeta. No motivacija ne izostaje, baš se dobro osjećam, a i psihički sam stabiliniji zbog mnogo veće iskustva. Sve radim s mnogo više profesionalizma radim i u svakom trenutku znam koliko mogu - rekao je Tuka.

 

Poslije dvije medalje sa svjetskih prvenstava Tuka je osvojio na takmičenjima koja su se održavala na azijskom tlu (Kina i Katar op.a), a s obzirom da će se i naredna olimpijada Olimpijada održati na najmogoljudnijem kontinentu, čini se kako je prvi preduvjet za još jedan veliki rezultat ispunjen.

 

-Znate da sam uvijek realan, ali ne želim sebi stvarat pritisak, mnogo stvari treba da se posloži za medalju na najvećem svjetskom takmičenju, ali najvažniji je period do Tokija. Teško je reći. Znate kako bude, dođem na stazu, pomolim se, pa šta dragi Bog da - rekao je Tuka.

 

Bazne pripreme su najteže u trenažnom procesu jednog osamstometraša, kaže Tuka, a nastavak priprema najbolji bh. sportista će obaviti u Africi.

 

-Sve će biti podređeno Olimpijskim igrama, i sve će ići tim tokom da formu tempiram za Tokijo, baš kao što smo to čini ove godine za Dohu. Teško je to čini, pogotovo u disciplini koju ja trčim. Afrikanci i Amerikanci su prednosti u odnosu na nas Evropljane, koji smo u prednosti kada je riječ o tehničkim disciplinama. Meni je najvažnije da trener konačno zna koji sistem treninga mi odgovara, jer moramo o svemu voditi računa. Moje tijelo nije isto sa 21 i sa 28 godina, ali pored mene je vrhunski stručnjak koji sve to zna - poručio je Amel, te naglasio da već ima normu za Olimpijadu, te je poželio sreću i ostalim bh. sportistima da ispune norme u svojim sportovima kako bi bh. tim bio što brojniji na Olimpijadi.

 

- Radi se i jednom svjetski poznatom kampu koji se nalazi na nadmorskoj visini 1500 metara. Tu je sada ljet, oko nekih 30 stepeni. I ranije sam se tu pripremao i to mjesto me dojmilo, a o kakvom se mjestu radi najbolje govori podatak da se tu priprema najbolji atletičari iz Evrope i svijeta, što je često takođe bitno za motivacija - naglasio je Tuka.

 

- Narednih mjesec pripremat ću se u Južnoafričkoj Republici, a dvoranski dio sezone odradit ću kao i prošle sezone. Želim dvoranski dio sezone odraditi kako bih zadržao takmičarski duh, a znate da mi dvorana baš i ne odgovara. Želim uraditi. Početkom februara ću imati prve trke Dusseldorf, Torun i jedan miting u Francuskoj, ali ć svekupuno biti nekih 4-5 takmičenja kako bih zdrav ušao u ljetni dio sezone - rekao je bh. atletičar, te se zahvalio svima na priznanjima koja je dobio u proteklom periodu.

 

I kada se bližio kraj press konferencije, „prekinula“ ju je supruga Amela Tuke Amina, pitanjem da li je možda njen suprug zaboravio da se zahvali nekom od sponzora, nakon čega se vicešampion zahvalio još jednom od sponzora, kojeg je greškom zaboravio.

 

Bilo je i pitanje što se tiče sure Mulk...

 

- Suru Mulk učim, to mi je zadatak. Nije mi se lako prebacivati s jedne strane na drugu, u tome uživam i to je nešto što volim - poručio je Amel na kraju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još