Nova obećanja

Izetbegović: Kreiraćemo oko 10.000 novih radnih mjesta godišnje, plaće, penzije, kupovna moć će rasti...

Front20.12.19, 08:01h

Izetbegović: Kreiraćemo oko 10.000 novih radnih mjesta godišnje, plaće, penzije, kupovna moć će rasti...
Sarajevo je, dodao je on, u kritičnoj fazi razvoja - dolaze velike investicije, intenzivna gradnja, vrijeme je za master plan razvoja Grada i okoline, za prave vizije, za međunarodne arhitektonske konkurse

 

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da će u preostale tri godine mandata, kada su u pitanju državni projekti, to biti „reforme koje nas čekaju kroz programe koje ćemo definisati u dogovoru sa Evropskom unijom i NATO“.

 

- Te reforme se u mnogočemu preklapaju, i znače jačanje države u svim bitnim segmentima. Vladavina zakona, jačanje pravosuđa, jeftinija i efikasnija administracija, zaštita okoliša itd., sve to otvara prostor jačanju ekonomije i porastu životnog standarda. Dobar dio evropske pravne stečevine će biti usvojen po principu „uzmi ili ostavi", bez mogućnosti izmjena i redukovanja, i vodit će ubrzano, da tako kažem prečicom do postizanja evropskih standarda u svim bitnim elementima svakodnevnog života u BiH - kazao je Izetbegović u intervjuu za Klix.ba.

 

Upitan da li se osjeća kao politički pobjednik, s obzirom na način na koji je sklopljena koalicija i usvojen Program reformi, odgovorio je da se to može posmatrati i definisati na obrnut način, „osjećao bih se gubitnikom da nismo izborili kvalitetan materijal Programa reformi u dogovoru sa NATO, i da SDA, kao pobjednik prošlogodišnjih izbora, nije ostvarila koaliciju koja po vertikali zahvata od državnog do kantonalnog nivoa“.

 

Na pitanje kako će se postaviti prema Izbornom zakonu koji potencira lider HDZ-a Dragan Čović, te koliko je realno da se čeka dok se Vlada FBiH ne formira, Izetbegović je kazao kako cijeni da će za nekoliko mjeseci i taj problem biti riješen.

 

Po njegovim riječima, HDZ bi morao odustati od uslovljavanja, jer to, kako je kazao Izetbegović, može odvesti "stvari i odnose kuda ne treba".

 

- Volja birača iz oktobra 2018. se mora ispoštovati. U svakom slučaju, presude strasburškog Suda za ljudska prava su obavezan okvir za svako rješenje unutar Izbornog zakona. Od toga SDA neće odustati. I sve što eventualno dogovorimo sa HDZ-om morat će biti prihvatljivo za bošnjačko/bosanski dio koalicije, odnosno za SBB i DF - naveo je Izetbegović.

 

Upitan šta građanima može obećati u na ekonomskom planu do kraja mandata, kazao je da ekonomija Evrope, na koju se u najvećoj mjeri oslanja bh. ekonomija, usporava.

 

Po njegovim riječima, to će se negativno odraziti na izvoz domaćih firmi, a time i na ekonomiju.

 

- Kompenzirat ćemo to izgradnjom cestovne i energetske infrastrukture, direktnim unošenjem sredstava iz kredita kojim se ova infrastruktura gradi. Tokom 2020. bi trebala početi i izgradnja "prstena" Sarajevo - Tuzla - Beograd - Višegrad - Sarajevo koja će unijeti nove milijarde KM u novčane tokove BH privrede. Dakle, ekonomski rast bi trebao da se nastavi starim tempom uz kreiranje oko 10.000 novih radnih mjesta godišnje. Plaće, penzije, kupovna moć generalno bi trebala da raste tri do pet procenata godišnje – smatra Izetbegović.

 

Govoreći o razvoju i gradnji u Kantonu Sarajevo u proteklom desetljeću, naveo je da, kao Sarajlija, arhitekt i predsjednik SDA nije zadovoljan razvojem Sarajeva koji se odvija stihijski i u skladu sa interesima i htijenjima bogatih investitora.

 

- Napadnuto je divljom gradnjom, struka i građani se malo pitaju. Gradi se mimo osnovnih urbanističkih uzusa, ne poštuju se propisani stepeni izgrađenosti, mijenja se propisana spratnost, pokušava se napasti i vodozaštitna zona, pokušavaju se ugurati neboderi i glomazne zgrade na lokacije na kojim im nije mjesto. Kanim se izboriti za poziciju struke, urbanista, arhitekata, i za poziciju građana, otvoriti proces planiranja javnosti – istaknuo je Izetbegović.

 

Sarajevo je, dodao je on, u kritičnoj fazi razvoja - dolaze velike investicije, intenzivna gradnja, vrijeme je za master plan razvoja Grada i okoline, za prave vizije, za međunarodne arhitektonske konkurse.

 

- Mora se riješiti aerozagađenje, vodosnabdijevanje, kvalitetnije prikupljanje i deponovanje otpada, gradski saobraćaj se treba osloniti na električni pogon itd. – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 

(FENA/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 169

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još