Poziva ljude širom svijeta da ulože minimalno 1.000 eura

Investitor bez novca želi graditi 'Bosanski Disneyland': Sumnjivo... U čemu je kvaka?

Biznis Klub19.12.19, 14:05h

Investitor bez novca želi graditi 'Bosanski Disneyland': Sumnjivo... U čemu je kvaka?
Putem Facebook stranice Magic Land BiH Amusement Park, Farrag poziva ljude širom svijeta da ulože novac u njegov projekat – minimum 1.000 eura, a obećava povrat od 16 do 20 posto godišnje

 

Ovih dana u BiH je aktuelna priča o Mohamedu Farragu koji želi graditi zabavni park na prostoru opštine Lukavac za koji kaže da će biti sličan Disneylandu i da će koštati 100 miliona eura.

 

Najprije se pojavila Facebook stranica na kojoj je predstavljena ova ideja a potom se Farrag sastao sa načelnikom Lukavca Edinom Delićem, a jučer i sa premijerom i ministrima u Vladi TK.

 

mohamed-fatima-nouhaily-farrag

 

O Farragu se malo zna. Sa društvenih mreža se može vidjeti da je iz Egipta, da živi u Libanu, a da mu je kompanija registrovana na Kipru, piše Biznisinfo.ba.

 

U BiH još nema registrovanu kompaniju pa čak ni internet stranicu, pa nije poznato kakav je njegov stvarni bonitet.

 

No, njegove namjere su više nego jasne. Farrag, naime, trenutno skuplja novac investitora i građana za ovaj projekat, nudeći im visok povrat kapitala.

 

magic-land

 

Putem Facebook stranice Magic Land BiH Amusement Park, Farrag poziva ljude širom svijeta da ulože novac u njegov projekat – minimum 1.000 eura, a obećava povrat od 16 do 20 posto godišnje.  

 

Riječ je o izuzetno visokom procentu.

 

– Pošaljite nam poruku i dobit ćete link sa svim detaljima. Ovo je vaša šansa da dobijete najveći procenat ikada u zabavnom parku koji će biti sličan Disneylandu – navodi se, između ostalog, na ovoj stranici, sa više nego očiglednim pretjerivanjem kada je riječ o realnim okvirima ovog projekta.

 

Dodaje se i da se ovo “sada smatra nacionalnim projektom u Bosni i Hercegovini”, iako nije jasno odakle se izvodi takav zaključak.

 

Besplatno zemljište

 

Osim što traži novac za investiciju, Farrag ne planira izdvojiti sredstva ni za zemljište. Na svom privatnom Facebook profilu objavio je da je u saradnji s načelnikom Lukavca Edinom Delićem dogovorio da će od grada dobiti besplatno 49 hektara zemlje za uspostavu zabavnog parka.

 

S druge strane, Delić je medijima rekao da Općina nema zakonske mogućnosti da besplatno ustupi zemljište, ali da je moguće da se ideja realizira po principima javno-privatnog partnerstva.

 

Drugim riječima, općina bi “osigurala zemljište”, ali bi “svoje interese ostvarila kroz buduće partnerstvo”.

 

edin-delic-zabavni-park

 

Rizična investicija

 

BiznisInfo smatra da je riječ o rizičnoj investiciji jer nema garancija da će projekt biti realiziran, da će ostvarivati povrat od preko 16 posto, niti ima dovoljno podataka o samom investitoru. Farragu ne treba stajati na putu realizacije njegovih namjera, ali treba biti oprezan pri ulaganju novca u ovaj projekat.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još