evo gdje je 'zapelo'

Neće nam više 'gledati kroz prste': Njemačka ne priznaje bh. diplome

Hronika17.12.19, 15:56h

Neće nam više 'gledati kroz prste': Njemačka ne priznaje bh. diplome
Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH upozoravaju da proces akreditacije ne ide dobrom dinamikom

 


Provjere diploma iz BiH sve su češće u inostranstvu. Zemlje Evropske unije do sada su nam "gledale kroz prste", ali ubuduće će se validnost diploma procjenjivati na osnovu toga da li iza njih stoje akreditovani studijski programi.

 

Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH upozoravaju da proces akreditacije ne ide dobrom dinamikom, a jedan od razloga mogla bi biti visoka cijena koju su odredile nadležne obrazovne vlasti, odnosno ministarstva.

 

- Prije nekoliko dana dobili smo pozive ljudi koji su nas obavijestili da im u Njemačkoj ne priznaju diplome, rekao je za Oslobođenje direktor Agencije Enver Halilović.


Jedan od uslova za akreditaciju je broj stalno zaposlenih profesora kojih ne bi smjelo biti manje od 50 posto. Međutim, pitanje je koliko visokoškolskih ustanova ne zadovoljava te kriterije. U Agenciji tvrde da raspolažu informacijom da Visoka škola Union iz Mostara ima osam studijskih programa i samo jednog stalno zaposlenog nastavnika, a ovo sigurno nije jedini takav ili sličan slučaj.

 

- Nastavnici su ti koji opredjeljuju kvalitet studija i oni su nezaobilazan faktor u procesu ocjene ispunjenosti kriterija za akreditaciju. Ukoliko neko ima više studijskih programa nego što ima zaposlenih nastavnika, onda možete pretpostaviti kakav je kvalitet rada na tom univerzitetu, ko drži nastavu, kada drži, u kojim terminima. Ustvari, ne samo ko drži nego da li se uopšte odvija nastava, govori Halilović.

 

Rektor Panevropskog univerziteta Apeiron Banja Luka Zoran Ž. Avramović smatra da bi bilo dobro uraditi registar profesora "kako bi se smanjilo mešetarenje" i utvrdilo ko sve predaje. Kaže da profesori zbog niskih plata rade na više mjesta, što se nerijetko i zloupotrebljava.


- Imao sam priliku vidjeti profesore koji predaju na "N" mjesta, pri čemu je "N" skoro dvocifren broj. Postavljam pitanje kako uopšte mogu da stignu na sve te lokacije, a kamoli da održe i predavanja, govori Avramović.

 

Više o ovoj temi možete naći u današnjem printanom izdanju Oslobođenja, a prilog pogledati u O Dnevniku u 22 sata.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još