Nastavlja se bitka za starateljstvo

Severina se žalila na presudu, evo kojim argumentima traži sina nazad: Sud nije ispoštovao Konvenciju UN-a!

Showbizz14.12.19, 16:37h

Severina se žalila na presudu, evo kojim argumentima traži sina nazad: Sud nije ispoštovao Konvenciju UN-a!
Severinini advokati smatraju da se sud upustio u odlučivanje s kime će dijete živjeti a da pritom nije uzeo u obzir da dijete ima pravo znati gdje će živjeti, da ga upoznaju s činjenicom gdje bi mu trebao biti dom i da se, i prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta, dijete mora pitati za mišljenje

 

Advokatski tim Severine Kojić, advokati Višnja Drenški-Lasan, Mate Matić i Jasminka Biloš, podnio je žalbu na presudu sutkinje zagrebačkog Općinskog suda Tee Golub kojom je Severini Kojić oduzeto starateljstvo nad 7,5 godišnjim sinom i određeno da će dječak živjeti s ocem, srbijanskim poduzetnikom Milanom Popovićem.

 

Advokati su za Jutarnji list potvrdili da su predali žalbu, a već su prije podnijeli zahtjev za određivanje privremene mjere da otac ne smije dijete odvesti iz Hrvatske.

 

Milan Popović, naime, od Severine je u mailu ultimativno zatražio da mu preda dječakovu hrvatsku putovnicu. O tom zahtjevu sud još nije odlučio.

 

Neslužbeno se doznaje kako su advokati u srijedu predali žalbu Općinskom sudu u Zagrebu, u kojoj su na dvadesetak stranica pobrojili zašto je odluka sutkinje Golub neodrživa.

 

Među ostalim, Severinini advokati smatraju da se sud upustio u odlučivanje s kime će dijete živjeti a da pritom nije uzeo u obzir da dijete ima pravo znati gdje će živjeti, da ga upoznaju s činjenicom gdje bi mu trebao biti dom i da se, i prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta, dijete mora pitati za mišljenje.  Po navodima branitelja, sve se to nije ispoštovalo u presudi od 28. novembra.

 

Jedan je od argumenata u žalbi da je u donošenju te presude bitno povrijeđen Zakon o parničnom postupku i Ustav, te da prvostupanjski sud nije bio ni neovisan ni nepristran kad je donio odluku da će 7,5 godišnji sin Milana Popovića i Severine Kojić živjeti s ocem.

 

Nadalje, u žalbi advokati navode niz činjenica koje je, po njihovu mišljenju, prvostupanjski sud pogrešno ustanovio. Nijedan član advokatskog tima Severine Kojić, osim činjenice da je predana žalba, nije želio govoriti o argumentima kojima pobijaju presudu, piše Jutarnji.

 

Zimske školske praznike dječak će od nedjelje 22. decembra u 10 sati do petka 3. januara 2020. u 10 sati provesti kod majke, a ona ga mora vratiti na očevu adresu stanovanja.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!