Održavaju se 22. decembra

Hrvatski predsjednički izbori: Birat će se u 47 država na 124 biračka mjesta

Front12.12.19, 20:21h

Hrvatski predsjednički izbori: Birat će se u 47 država na 124 biračka mjesta
Hrvatski predsjednik od 11 kandidata birat će se i na dva mjesta u Afganistanu (kampovi Marmal i Gibson), gdje su u mirovnoj operaciji pripadnici hrvatskih snag

 

Osim u Hrvatskoj, hrvatski će birači 22. decembra svojeg predsjednika moći birati i u inozemstvu na 124 biračka mjesta u 47 država.

 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) RH objavilo je u četvrtak popis tih mjesta, s lokacijama i adresama, a najviše ih je - 44 u Bosni i Hercegovini, sva će biti otvorena u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH. Na dan izbora najviše će ih se otvoriti u Mostaru (19), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2).

 

U Njemačkoj će se hrvatski predsjednik moći birati na 17 mjesta, po dva će biti otvorena u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu, te u glavnim konzulatima u Dusseldorfu, Frankfurtu i Hamburgu, četiri u konzulatu u Muenchenu te pet u konzulatu u Stuttgartu.

 

 Po dva biračka mjesta bit će na raspolaganju Hrvatima u Srbiji - u Beogradu i Subotici, u Crnoj Gori - u Podgorici i Kotoru, u Austriji (oba u veleposlanstvu u Beču), u Mađarskoj (Budimpešta i Pečuh), u Švicarskoj (Bern i Zuerich), u Turskoj (Ankara i Istanbul) te u Poljskoj (Varšava i vojarna Bemowo Piskie).

 

 Po tri mjesta otvorit će se u Italiji (Rim, Trst, Milano) i Kanadi (Ottawa i Mississauga), četiri u Sjedinjenim Američkim Državama (Washington, New York, Los Angeles, Chicago) i Australiji (Canberra, Sydney, Melbourne, Perth), gdje će se najprije otvoriti birališta za izbor hrvatskog predsjednika. 

 

 Hrvatski predsjednik od 11 kandidata birat će se i na dva mjesta u Afganistanu (kampovi Marmal i Gibson), gdje su u mirovnoj operaciji pripadnici hrvatskih snaga, prenosi Hina.

 

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovat će moći i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

 

(FENA)/dgKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!