Naša zemlja na mapi destinacija za putnike na biciklima

BiH postaje Bike Friendly: Uspostavljen novi standard za razvoj cikloturizma

Lifestyle12.12.19, 11:25h

BiH postaje Bike Friendly: Uspostavljen novi standard za razvoj cikloturizma
Zahvaljujući agenciji REDAH, Bike Friendly Standard, od sada je dostupan u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori

 

Smještajni, ugostiteljski i turistički objekti, kao i servisne stanice i parkirališta u Bosni i Hercegovini od sada imaju priliku proći kroz proces certifikacije kako bi im mogao biti dodijeljen Bike Friendly certifikat. Na taj način, oni postaju vidljive destinacije na aplikacijama i turističkim mapama koje koriste cikloturisti prilikom planiranja svog puta.

 

Bike Friendly Standard je program kojim se, za potrebe cikloturizma, daje priznanje i certifikat pružateljima usluga koji, ispunjavajući uvjete, podržavaju biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva.

 

Zahvaljujući agenciji REDAH, Bike Friendly Standard, od sada je dostupan u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.   

 

Bike Friendly je općepoznat sinonim za usluge prilagođene biciklistima. Usluge označene Bike Friendly oznakom su objekti/servisi/atrakcije, itd. koji zadovoljavaju minimum standarda prilagođenih cikloturistima i njihovim potrebama, tj. subjekti koji su prepoznati po svom trudu da stvore ugodnu atmosferu za cikloturiste.

 

Sam standard i kriteriji unutar pojedinih kategorija standarda su definirani na osnovu dosadašnjih praktičnih saznanja i iskustava iz zemalja EU gdje je ovaj standard primijenjen i u upotrebi i u skladu je sa specifičnim zahtjevima ove kategorije turista.

 

Činjenica da je određeni smještajni i ugostiteljski objekt priznat Bike Friendly certifikatom privlači brojne cikloturiste širom svijeta i stavlja BiH na mapu turističkih destinacija za putnike na biciklima. Pridruživanjem mreži Bike Friendly Standard, smještajni i ugostiteljski objekti postaju dio i Outdooractive.com, najveće platforme za aktivni odmor u Europi.

 

Primjena Bike Friendly standarda, uobičajenog u razvijenim zemljama predstavlja veliku perspektivu razvoja turizma zemalja zapadnog Balkana, ali i priliku da Bosna i Hercegovina unaprijedi svoju ponudu i privuče veći broj turista na biciklima.        

 

Ova aktivnost na području BiH provodi se u sklopu druge faze projekta Via Dinarica, koji implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS) - saopćeno je iz Agenciji REDAH.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!