obuzdajte njihov neposluh

Deset zlatnih rečenica zbog kojih će svako dijete poslušati roditelja

Lifestyle11.12.19, 16:34h

Deset zlatnih rečenica zbog kojih će svako dijete poslušati roditelja
Unatoč tome, možete odabrati prave riječi i intonaciju kojom ćete utjecati na dijete i preusmjeriti njegovo negativno ponašanje

 

U LJUDSKOJ je prirodi ponašati se upravo suprotno od onoga što su vam rekli da radite, a djeca nisu iznimka.

 

Unatoč tome, možete odabrati prave riječi i intonaciju kojom ćete utjecati na dijete i preusmjeriti njegovo negativno ponašanje.

 

U nastavku su savjeti koje možete iskoristiti za upravljanje neželjenim ponašanjem kod djece i fraze iz raznih situacija koje vam mogu pomoći u svakodnevnom životu, prenosi portal BrightSide.

 

1. Ako vaše dijete odbije jesti ili dovršiti obrok do kraja, recite: "Bravo, jedeš zdravo!"

Dobro je ohrabriti dijete za svaku aktivnost pri jelu. Recite mu koliko se ponosite njim i ne nazivajte ga izbirljivim. To nije prava motivacija za malo dijete.

 

2. Ako vaše dijete ne želi očistiti sobu, recite: "Želiš li to učiniti sam ili da ti pomognem?"

Normalno je da se naživcirate, ali teško da će im izrazi poput "Učini to odmah! Rekao sam ti toliko puta!" pomoći ili ih motivirati. Bolje je dati im opciju i ne siliti ih.

 

3. Kad trebate ići, ali se djetetu ne žuri, recite: "Želiš li da idemo sad ili za 10 minuta?"

Ponekad se djeca mogu ponašati vrlo razmaženo i često mogu postojati situacije kada kasnite, a oni se jednostavno ne žele odjenuti ili ne žele napustiti kuću svog prijatelja. Možete im milijun puta reći da požure, što zna biti jako frustrirajuće. Ali zapravo je bolje smiriti se i pitati lijepo.

 

4. Ako vaše dijete ne želi slušati, recite: "Tvoje ponašanje mi govori da si previše umoran da bi danas išao van."

Dječje ponašanje može puno toga reći o tome što žele i kako se osjećaju. Možda ne mogu izravno reći da im je dosadno ili da su umorni, ali plakanje, bacanje igračaka ili činjenica da vas ne slušaju pokazuju njihovo raspoloženje. Recite djetetu što mislite kako se osjeća na temelju govora njihovog tijela.

 

5. Kad vaše dijete želi još jednu igračku, ali vam je ponestalo novca, recite: "Dodajmo tu igračku na tvoj popis poklona za rođendan."

Vaša slatka beba vidjela je još jednu igračku u trgovini i zaista je želi, ali vaš je proračun ograničen. Nemojte reći: "Ne! Dosta!" To bi moglo povrijediti i odraslu osobu.

 

6. Ako uvijek ostavlja prljavo posuđe na stolu, recite: "Možeš li to molim te staviti u sudoper?"

Oni pojedu i pobjegnu, ostavljajući vas da počistite cijeli nered. Nemojte im govoriti stvari poput "prestani s tim", "to više nemoj raditi" ili "ne ostavljaj tanjur za sobom". Bolje je izgovoriti stvari na pozitivan način.

 

7. Kad dijete napokon učini ono što ste htjeli, recite: "Hvala što si poslušao. Napravio si to jako dobro."

Možda se živcirate ako dijete ne sluša, ali ako napokon učini ono što ste htjeli, nemojte zanemariti njegovo dobro ponašanje. To će ga motivirati da vas sluša u budućnosti.

 

8. Ako želite da vaše dijete prestane s nečim, recite: "Možeš li mi pomoći pročitati ovu knjigu (ili nešto drugo)?"

Dijete se opet igra na opasnom mjestu ili točno ispred vas, dok pokušavate završiti posao do kraja. Ne tražite da prestane. Umjesto toga preusmjerite djetetovu pažnju.

 

9. Ako želite potaknuti samopouzdanje kod svog djeteta, recite: "Napravio si to posve sam!"

Da biste poboljšali samopouzdanje svog djeteta, potaknite njegovo dobro ponašanje i neovisnost. Važno je reagirati na dobar način, a to može motivirati dijete da čini više dobrih stvari.

 

10. Pokažite ljubav. Čak i ako vaše dijete ne sluša, recite: "Volim te bez obzira na sve."

Odgovor "bez zagrljaja i poljubaca" na djetetovo loše ponašanje neće popraviti situaciju, učiniti ga dobrim ili ga potaknuti da vas sluša. Sjednite tako da ste na njegovoj razini očiju i recite mu koliko ih volite.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još