KOMENTAR DANA/ RASTE NERVOZA IZMEĐU SDA, SBB-A I DF-A

Mogu li SDA, SBB i DF unutar 24 sata spakovati državnu, federalnu, ali i Vladu Kantona Sarajevo?!?

Front11.12.19, 10:34h

Mogu li SDA, SBB i DF unutar 24 sata spakovati državnu, federalnu, ali i Vladu Kantona Sarajevo?!?
SDA paket u kojem se istovremeno dobiva državna i federalna vlada, ali kontrola nad „kantonom koji vrijedi više od drugih deset“. Istovremeno znači unutar 24 sata. Ne vjeruju apsolutno Fahrudinu Radončiću, a nisu sigurni ni u sve poteze lidera DF-a Željka Komšića

 

Sve su prilike da Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, neće do danas, tvrde današnjeNezavisne dobiti imena svih kandidata za ministre i zamjenike u Vijeću ministara, jer će SDA, ukoliko iz HDZ-a budu insistirali na izmjeni Izbornog zakona, zategnuti konopac zbog formiranja Vlade FBiH.


Iako je i sam najavljivao da bi u ovoj sedmici mogao poslati imena na provjeru i da bi tako BiH do kraja godine dobila Vijeće ministara, izgleda da se to neće dogoditi, jer Tegeltija još od SDA nije dobio imena kandidata za ministarske i pozicije zamjenika ministara, koje po dogovoru od ljetos između SDA, SNSD-a i HDZ-a pripadaju ovoj stranci.


Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, rekao je juče u Širokom Brijegu da se nada da bi novi sastav Vijeća ministara trebalo da se formira do kraja godine.

 

Nezvanično "Nezavisne" saznaju da će sutra sve biti jasnije nakon susreta delegacija SDA i HDZ-a, kada će se najviše razgovarati o Vladi FBiH. Ukoliko Čović bude insistirao na izmijeni Izbornog zakona BiH, izvor "Nezavisnih" tvrdi da će SDA zakočiti imenovanje Vijeća ministara te da zbog toga i ne dostavlja imena kandidata. Kako kaže naš izvor, SDA želi da sa Vlada FBiH formira u paketu sa Vijećem ministara, a ovom u prilog ide i nedavna izjava Halida Genjca, generalnog sekretar SDA, koji je rekao da formiranje Vijeća ministara i Vlade FBiH mora ići paralelno.


"Ono što je sigurno zasad jeste da Fadil Novalić i Jelka Miličević ostaju na svojim pozicijama, premijera FBiH i ministra finansija FBiH. Takođe, funkciju neće mijenjati ni Melika Mahmudbegović iz SDA i Milan Dunović iz DF-a", kaže izvor "Nezavisnih" i dodaje da je Marinko Čavara, visoki dužnosnik HDZ BiH, ostao na poziciji predsjednika FBiH i da nije imenovan u Vijeće ministara BiH na poziciju ministara civilnih poslova s obzirom na to da po zakonu jedan čovjek ne može obavljati dvije izvršne funkcije.

 

Za petak je planiran i sastanak predsjednika stranaka koalicionih partnera u FBiH, SDA, DF i SBB-a.

 

"Svaki od njih doći će sa saradnicima, gdje će se definisati okosnice programa djelovanja kroz Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH. Sve drugo će biti poznato poslije sastanka", rekao je za "Nezavisne" Dženan Đonlagić, visoki funkcioner DF-a.

 

Međutim, nije formiranje Vlade Federacije jedni problem koji usporava uspostavu vlasti na državnoj razini. Naime, SDA želi istovremeno formiranje državne i federalne vlasti, ali i obaranje trenutne Vlade Kantona Sarajevo, te uspostavu nove u kojoj će oni biti njena kičma, a uz podršku SBB-a i DF-a. Zato se ovih dana grčevito radi formiranje nove većine u Skupštini Kantona Sarajevo, koja bi bila u stanju oboriti vladu premijera Edina Forte.


Sve se to radi u atmosferi aposlutnog nepovjerenja između lidera SDA, SBB-a i DF i tu niko ne želi, narodskim jezikom rečeno, da „prokliže“ i izvisi na kraju ove isrpljujuće postizborne utakmice.


Zato SDA želi istovremeni paket u kojem se dobiva državna i federalna vlada, ali kontrola nad „kantonom koji vrijedi više od drugih deset“. Ne vjeruju apsolutno Fahrudinu Radončiću, a nisu sigurni ni u sve poteze lidera DF-a Željka Komšića. Samo su od toga gori odnosi između Radončića i Komšića.


Naš izvor iz ovih stranaka  cijelu situaciju jednostvno opisuje:


„Ako žele da uspiju čitav paket moraju spakovati i izvesti  unutar 24 sata. Ako to ne urade, moguće je da se sve raspadne. Zato je nervoza među njima sve veća“.


Zato i javnost ovu situaciju pomno prati ovu situaciju iz dana u dana, može se gotovo reći iz sata u sat.  


Dogovori traju, pa koga (ne)prevari.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 Komentari - Ukupno 51

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još