Zbog nepoštivanja ljudskih prava

BiH na udaru sankcija: Evropska unija priprema novi set kazni, završit ćemo na 'crnoj listi'

Front11.12.19, 09:38h

BiH na udaru sankcija: Evropska unija priprema novi set kazni, završit ćemo na 'crnoj listi'
Dragan Todorović iz Centra za ljudska prava vjeruje da evropske sankcije definitivno neće zaobići BiH. On podsjeća da se pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu nalaze brojni predmeti protiv BiH

 

Evropska unija će uvesti novi set sankcija kojima će se kažnjavati države i pojedinci odgovorni za kršenje osnovnih ljudskih prava, a analitičari vjeruju da „crna lista“ neće mimoići ni BiH.

 

Naime, ministri spoljnih poslova EU su početkom ove sedmice prihvatili prijedlog da se uradi set mjera kojima će se na „crnoj listi“ Unije naći svi za koje se utvrdi da su odgovorni za sistemsko nepoštivanje ili gaženje prava čovjeka. Primarni cilj ovih mjera je sankcionisanje pojedinaca, a tek poslije toga država u kojima se ne poštuju ljudska prava.

 

Kada stupi na snagu, evropski zakon za zaštitu ljudskih prava odnosiće se na sve države i pojedince, a ne samo na zemlje članice Unije.

 

Iako se vjeruje da su na meti EU prvenstveno azijske i afričke zemlje, ne isključuje se mogućnost ni da se na „crnoj listi“ nađu i pojedinci iz BiH. Na ovo upućuje činjenica da se BiH često pominje u međunarodnim izvještajima kao država u kojoj se ne poštuju ljudska prava.

 

Dragan Todorović iz Centra za ljudska prava vjeruje da evropske sankcije definitivno neće zaobići BiH. On podsjeća da se pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu nalaze brojni predmeti protiv BiH.

 

– Nije izvjesno da će svi ti slučajevi da završe i presudom, vjerovatno će dobar dio predmeta biti odbačen i slično. Međutim, to vam dovoljno govori da ljudi u BiH ne vjeruju svojoj državi kada je u pitanju oblast ljudskih prava – ističe Todorović.

 

Dodaje da to prepoznaju i evropski partneri te da je sasvim očekivano da se u tom pogledu preduzmu određene mjere da BiH završi na crnim listama.

 

Todorović, takođe, vjeruje da će EU u narednom periodu promijeniti svoj kurs i da više neće davati bezbroj šansi BiH da se neke stvari pokrenu sa mrtve tačke.

 

– Oni će jednostavno da nas puste, odnosno ostave u predvorju EU dok sami ne shvatimo kako tu uopšte nije lijepo. To bi trebalo da podstakne kod nas incijativu da ostvarimo napredak na putu evropskih integracija – ističe Todorović.

 

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još