Migranti premješteni

Vučjak pust, širi se nesnosan smrad; u kasarni u Blažuju i dalje radovi

Hronika11.12.19, 08:54h

Vučjak pust, širi se nesnosan smrad; u kasarni u Blažuju i dalje radovi
U Ušivku važe i jasna pravila ponašanja te slijedi izbacivanje onih koji ih ne budu poštovali

 

Blizu 700 migranata sinoć je u 14 autobusa izmješteno sa lokaliteta Vučjak kod Bihaća. Oni su kasno sinoć stigli u kasarnu Ušivak nadomak Hadžića, gdje će biti njihov privremeni smještaj, dok je druga grupa migranata stigla i u Blažuj - kasarnu za koju su govorili da neće biti spremna u naredne tri do četiri sedmice.

 

Akciju premještanja migranata proveo je MUP USK uz nadzor Crvenog krsta, te Međunarodne organizacije za migracije.

 

U Bihaću se nalazi reporterka N1 koja od juče prati situaciju u kampu Vučjak te izmještanje migranata iz tog neuslovnog kampa. Izvijestila je kako će se danas pripadnici Crvenog krsta vratiti na tu lokaciju nakon što teren bude poravnat, odnosno šatori uklonjeni i urađena dezinfekcija.

 

Nakon akcije izmještanja migranata sinoć je ekipa N1 išla na teren kod Vučjaka, a tamo nismo zatekli nijednog migranta. Kamp je blatnjav nakon kiše koja je pala. Terenom se širi nesnosan miris, što je posljedica ostataka hrane, ali i drugih ostataka u kampu. Mitrović potvrđuje ono na šta su mediji odavno upozoravali a to je da su zaista loši uslovi u tom kampu te da je bilo krajnje vrijeme da se zatvori.

 

Reporterka N1 zaključuje kako nije isključeno da danas zateknu nekog migranta u Vučjaku jer je određeni broj pobjegao u planine kada su saznali da će ići u Sarajevo, no nije izvijesno šta će biti sa preostalim.

 

Sigurno je da u USK smještajnih kapaciteta za migrante nema te tako u kampu Bira boravi 1.900 osoba i tu su loši uslovi s obzirom na to da više od 400 migranata boravi tu od mogućeg kapaciteta.

 

Vlasti USK i dalje insistiraju da se i ovi kampovi izmjeste. Jedni kažu da će morati biti napravljen dodatni kamp na teritoriji USK te jedan van kantona, negdje u Bosni i Hercegovini.

 

Javio se i reporter N1 koji se ovoga jutra nalazio u Blažuju, gdje je jedan broj migranata jutros oko 5 sati stigao. Oko 300 migranata je prebačeno iz Vučjaka u kasarnu u Blažuju, što je bio drugi konvoj koji je išao iz Vučjaka. Prvi konvoj je stigao oko 23 sata te su smješteni u Ušivak. Iako se govorilo da neće doći u Blažuj prije nego bude sve osposobljeno, ipak su smješteni i boraviće u toj kasarni.

 

On kaže kako je primijetan određen broj firmi koje završavaju osposobljavaju kasarnu, kao što je uvođenje električne energije i komunalija. Također, prisutan je i mali broj policajaca.

 

Istakao je i da niko od novinara sinoć niko nije mogao ući u Ušivak u kojem je do sada boravilo oko 400 osoba i sada je taj broj uduplan i uglavnom su bile smještene porodice, dok su u Vučjaku bili mlađi ljudi, samci.

 

Iz IOM-a kažu da je sve spremno i da neće biti problema da izdrže tamo dvije sedmice nakon čega će biti prebačeni u kasarnu u Blažuju.

 

U Ušivku važe i jasna pravila ponašanja te slijedi izbacivanje onih koji ih ne budu poštovali.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još