Nedim Sladić, meteorolog amater

Stiže snijeg, padaju temperature: Evo kada možemo očekivati stabilizaciju vremena, ali i probleme sa aerozagađenjem

Hronika10.12.19, 12:16h

Stiže snijeg, padaju temperature: Evo kada možemo očekivati stabilizaciju vremena, ali i probleme sa aerozagađenjem
Jutros su u višim predjelima Bosne i Hercegovine zabilježene slabije sniježne padavine koje su na planinskim prevojima

 

Hladnija zračna masa koja se sa premještajem frontalnog poremećaja i pripadajuće plitke ciklone u Jadranu spustila u naše krajeve uvjetovat će u narednim satima daljnji pad temperature zraka s kojim će prema kraju dana i večeras kiša u nižim područjima centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne prelaziti u susnježicu i snijeg, kazao je meteorolog amater Nedim Sladić u razgovoru za N1.

 

''Ali kao i prošlog puta, ne očekuje se ozbiljnije formiranje snježnog pokrivača koje bi prouzročilo veće probleme. Uglavnom, visina novog pokrivača po prognoznim modelima kreće se od 3 do 8 cm, dok na planinama i preko 15 cm, s tim da će prethodno kišom namočeno tlo vjerovatno umanjiti stvaranje debljeg pokrivača u nizinama'', ispričao je on.

 

Padavine će u narednim satima prestati na području sjeverozapadne, zapadne Bosne i u dijelovima zapadne Hercegovine, a padavinska zona je striktno orijentisana u narednim satima na jugoistočna, istočna, centralna i sjeveroistočna područja Bosne i Hercegovine.

 

''U noći na srijedu razvedravanje zahvata sa sjeverozapada najprije Krajinu, zapad i Hercegovinu pa se sutra tamo očekuje uglavnom sunčano vrijeme, s obzirom na to da će ojačati utjecaj anticiklone sa sjeverozapada, dok u ostatku zemlje se očekuje pretežno oblačno i uglavnom suho vrijeme, s tim da u prvom dijelu dana još vrlo malo slabog snijega bit će u centralnim i sjeveroistočnim područjima naše zemlje.

 

Nova promjena vremena vidljiva je već u četvrtak navečer, s kojom bi još bilo malo snijega u istočnoj polovini Bosne, nakon čega je vidljivo novo, osjetnije zatopljenje, te stabilizacija vremenskih prilika. A s njim, vrlo vjerovatno, i novi problemi sa aerozagađenjem'', naglasio je on.

 

Podsjećamo, jutros su u višim predjelima Bosne i Hercegovine zabilježene slabije sniježne padavine koje su na planinskim prevojima.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!