Obavljala dužnost ministrice saobraćaja i komunikacija

Sanna Marin će biti najmlađa premijerka u istoriji Finske

Front09.12.19, 11:06h

Sanna Marin će biti najmlađa premijerka u istoriji Finske
Nakon što su postali najjača finska stranka na aprilskim izborima, Socijaldemokrati mogu imenovati jednog od vlastitih članova za premijerski položaj u toj nordijskoj zemlji od 5,5 miliona stanovnika

 

Finska 34-godišnja ministrica saobraćaja i poslanica nominirana je za najmlađu premijerku u istoriji te zemlje i kao treća žena na čelu finske vlade.

 

Vijeće finskih vladajućih Socijaldemokrata u nedjelju navečer je glasalo s 32 naprema 29 glasova za imenovanje Sanne Marin ispred njenog suparnika Anttija Lindtmana za preuzimanje vodeće pozicije u vladi od aktuelnog premijera Antti Rinnea.

 

Nakon što su postali najjača finska stranka na aprilskim izborima, Socijaldemokrati mogu imenovati jednog od vlastitih članova za premijerski položaj u toj nordijskoj zemlji od 5,5 miliona stanovnika.

 

Marin je bila potpredsjednica stranke, poslanica od 2015. godine, i do ove sedmice obavljala dužnost ministrice saobraćaja i komunikacija. Sudeći po najvećim finskim novinama Helsingin Sanomat i tabloidu Ilta-Sanomat, Marin će postati najmlađi aktuelni premijer u svijetu.

 

Rinne je odstupio s položaja u utorak nakon što je ključni koalicijski partner Socijaldemokrata, Stranka Centra, povukla podršku njegovoj stranci, pozivajući se na manjak povjerenja. Stranka Centra također je kritikovala Rinneovo čelništvo uoči dvosedmičnog štrajka državne poštanske službe Posti u novembru koji se proširio i na ostale firme, među kojima i nacionalnu aviokompaniju Finnair.

 

Rinneova ostavka izazvala je i ostavku koalicije Socijaldemokrata i Stranke Centra i tri manja koalicijska partnera – Zelenih, Saveza ljevice i Narodne stranke Finske koja zastupa manjinske Šveđane.  

 

U nedjelju su Socijaldemokrati i četiri ostale koalicijske stranke saopćili da su predani programu vlade dogovorenom nakon aprilskih izbora i da će nastaviti da participiraju u novoj vladi koja će imati većinu od 117 mjesta u Eduskunti, ili parlamentu, koji broji 200 poslanika.

 

Socijaldemokrati su saopćili u nedjelju kako žele da Rinne, bivši sindikalni čelnik, postane zamjenik predsjednika parlamenta. On također planira ostati na čelu Socijaldemokrata do stranačkog kongresa narednog ljeta, prenosi Associated Press.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!