NAGRADA U SARAJEVU

Prvi dobitnik nagrade Susan Sontag je Oliver Py

Kultura07.12.19, 12:12h

Prvi dobitnik nagrade Susan Sontag je Oliver Py
Nagradu Suzan Sontag na prvom Sarajevofestu „Umjetnost i politika“ dobio je francuski reditelj i direktor jednog od najvažnjih teatarskih festivala u Avignonu

 

Nagradu Susan Sontag za kritičko mišljenje ustanovljuju SARAJEVO FEST UMJETNOST I POLITIKA i Davide Rieff, sin Susan Sontag, pisac iz New Yorka. Susan Sontag je bila jedan od najvećih intelektualaca 20th stoljeća i beskompromisna kritičarka političkih i društvenih događaja. Sontag je došla da pomogne Sarajlijama tokom Opsade, i pisala je o Opsadi u novinama i drugim publikacijama širom svijeta. Za vrijeme Opsade režirala je u Sarajevu predstavu „Čekajući Godota“ Samuela Becketta.

 

Susan Sontag

 

 Nagradu Susan Sontag za 2019 dobio je Oliver Py, francuski reditelj i direktor Festivala Avignon (Avinjon), jednog od najvećih i najvažnijih teatarskih festivala na svijetu. Oliver Py je umjetnik, mislilac, kritičar društvenih zbivanja i aktivist. Objavio je brojne tekstove u francuskim novinama štiteći prava manjina. Piše i govori protiv rasizma i policijske brutalnosti. U svojim tekstovima štiti imigrante. Glasan je zaštitnik prava seksualnih manjina. Izrazit je protivnih ekstremnih desiničarkih politika. 

 

 U julu 1995, Oliver Py je pokrenuo protest umjetnika tražeći od francuskih vlasti da odmah interveniše u Srebrenici i zaštiti Bosanske muslimane. Svoj protest je nastavio tako što je, zajedno sa još dvoje kolega, započeo štrajk glađu protiv francuske politike u Bosni i Hercegovini.


Oliver Py je kroz cijeli svoj profesionalni život primjer kritičkog mišljenja; izuzetnog umjetničkog stvaralaštva i ljudske čestitosti.

 

(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!