VIDEO/ 14. DECEMBRA U SARAJEVU

Rođen u podrumu tuzlanske bolnice, danas je uspješan mladi pjevač: Amer Mulalić prvi put pred bh. publikom

DEPO CLUBBING05.12.19, 12:48h

Rođen u podrumu tuzlanske bolnice, danas je uspješan mladi pjevač: Amer Mulalić prvi put pred bh. publikom
U subotu, 14. decembra, u postoru BIS-a (Brew Imperial Society) planirano je prvo predstavljanje mladog pjevača Amera Mulalića bh. i sarajevskoj publici

 

 


Rođen je 17. maja 1992. u podrumu tuzlanske bolnice, za vrijeme bombardovanja i rata u Bosni i Hercegovini, tako da je prve dvije godine svoga života proveo sa majkom u Tuzli, najvećim dijelom skrivajući se u skloništu zgrade.


Sa nepune dvije godine, u proljeće 1994. godine, kroz Tunel spasa stigao je u Sarajevo, gdje se prvi put susreo sa svojim ocem.


Od ljeta 1994. godine sa roditeljima živi u Beču.


Amer Mulalić, po majčinoj liniji, potiče iz muzičke porodice, te je još od malih nogu pokazivao izuzetan talenat i naklonost prema muzici, posebno prema pjevanju. Kao četvorogodišnji dječak primljen je u Osnovnu Školu Hora bečkih dječaka, a potom je pohađao i muzičku gimnaziju u Beču.


Poslije toga primljen je i u Bečku opernu školu, gdje je pjevao solo partije u raznim operama u državnoj Bečkoj operi (Wiener Staatsoper); La Boheme, Tosca, Gianni Schicchi, Zauberflöte für Kinder (1. Dječak), a pjevao je i u izvedbama Carmen, Der Riese vom Steinfeld, Turandot, Operni bal 2003...


Od petnaeste godine je aktivno uzimao časove pjevanja, a godinu dana kasnije položio je prijemni ispit i u Beču počeo studirati na Univerzitetu za muzičku umjetnost. Godine 2009., kao najmlađi kandidat, primljen je na Konzervatorijum (današnji MUK) u Beču, gdje je nastavio sa studijem solo pjevanja u klasi profesrora Sebastiana Vittuccija.


Četvrtog juna 2011. godine Amer Mulalić je, kao devetnaestogodišnjak, održao svoj debitantski koncert sa čuvenim arijama velikih italijanskih opera u Beču, a u pratnji simfonijskog Mödlinger-orkestra pod palicom dirigenta prof. Conrada Artmüllera.


Dvije godine kasnije, 2013., dobio je poziv od KS Francisco Araiza da učestvuje na jubilarnom koncertu u Liechtensteinu gdje je pjevao ariju "Una furtiva lagrima" pod palicom dirigenta Ekkeharda Hauensteina.

 

U ljeto iste godine pjevao je "Lehrbuben“ u operi "Die Meistersinger von Nürnberg“, na ljetnim igrama u Salzburgu, pod palicom dirigenta Daniele Gatti.

 

Od juna 2014. do avgusta 2015. godine bio je član horske akademije igara u Tirolu kod maestra Gustava Kuhna i pjevao u operama "Götterdämmerung", "Fidelio“, "Cosi fan tutte“, "Tristan und Isolde“, kao i na koncertima Verdis Requiem, Carmina Burana und Bruckners Te Deum.


Od septembra 2015. godine član je horske akademije Bečke državne opere, pjevao je, između ostalog, u operama "Der fliegende Holländer“, "Parsifal“, "La Boheme“, te nastupao na novogodišnjem koncertu 2016. u Budimpešti zajedno sa maestrom Adamom Fischerom u ,,Die Schöpfung“.


U septembru 2018. godine Amer Mulalić donio je odluku da započne solo karijeru. Od tada u svom autentičnom stilu snima covers najvećih svjetskih muzičkih umjetnika, te iste objavljuje putem društvenih mreža.

 


Veoma brzo je dobio pozornost i naklonost mnogobrojnih slušalaca koji postaju njegovi redovni pratioci. Po mišljenju mnogih stručnih ljudi iz svijeta muzike Amer je svojim stilom i glasovnim mogućnostima nadmašio mnoge originalne izvedbe. Trenutno nastupa na raznovrsnim muzičkim eventima u Austriji i ima vlastiti show als solo-performer und entertainer.


Trenutno priprema prvi autorski solo album sa hit-producentom Alexandrom Kahrom. Javno objavljivanje pjesama planirano je za početak 2020. godine.


lako je svijet ugledao u mračnoj podrumskoj prostoriji, pod zvukom granata i u nemogućim životnim uslovima, Amer Mulalić smatra da se protiv svakog mraka moramo boriti svjetlošću, a da muzika svijetli na svoj poseban način. Njegova životna želja oduvijek je bila da svoj prvi solo koncert održi u zemiji u kojoj se rodio.

 

A kada se nešto istinski želi, sve u kosmosu pokrene se u pravcu želje, tako da je prvo predstavljanje Amera Mulalića bosanskohercegovačkoj publici planirano 14. decembra 2019. godine u Sarajevu, u prostoru BIS (Brew Imperial Society).

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!