Danas na dnevnom redu

Parlamentarna rasprava o stanju u Zavodu Pazarić

Hronika04.12.19, 07:26h

Parlamentarna rasprava o stanju u Zavodu Pazarić
Podsjećamo, direktor ustanove Redžep Salić izjavio je 11. septembra u Federalnom parlamentu da je kao novoimenovani rukovodilac zatekao loše uvjete za štićenike Zavoda kao posljedicu nemara prethodne uprave koju je optužio za lažiranje finansijskih izvještaja, čak i za malverzacije tipa trgovine kurbanima

 

Za danas je sazvana tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te ustanovama sličnog tipa iz federalne nadležnosti.

 

Srodne ustanove su zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba ‘Drin’ i ‘Bakovići’, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanova iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški.

 

Parlamentarna rasprava isključivo o toj problematici zakazana je nakon šokantnih tvrdnji o stanju u pazarićkom zavodu, koje od prve polovine septembra izazivaju buru u javnosti.

 

Podsjećamo, direktor ustanove Redžep Salić izjavio je 11. septembra u Federalnom parlamentu da je kao novoimenovani rukovodilac zatekao loše uvjete za štićenike Zavoda kao posljedicu nemara prethodne uprave koju je optužio za lažiranje finansijskih izvještaja, čak i za malverzacije tipa trgovine kurbanima.

 

Dva mjeseca kasnije, federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić objelodanila je 20. novembra na pres-konferenciji šokantne fotografije i snimak o djeci vezanih ruku ili zavezane noge za namještaj. Ustvrdila je da snimci potiču iz pazarićkog zavoda i također optužila prethodnu upravu čiji su neki članovi i sad na pozicijama, kako je rekla.

 

Nakon toga, inspekcije, tužilaštva, policija, predstavnici vlasti i drugi faktori pozvani su da ispitaju stanje u Zavodu Pazarić.

 

U međuvremenu je Federalna vlada opozvala Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić, kao i direktora Salića.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!