Nakon objavljenih rezultata PISA testiranja

Nepismeni smo, ali pravedni i akademski otporni: Evo po čemu je BiH daleko ispred Francuske i može joj biti uzor!

Front03.12.19, 15:33h

Nepismeni smo, ali pravedni i akademski otporni: Evo po čemu je BiH daleko ispred Francuske i može joj biti uzor!
Rezultati nisu baš sjajni, ali BiH se ipak, po nečemu ističe i može biti uzor čak i nekim bogatim zemljama zapada

 

Svaki drugi tinejdžer u BiH je funkcionalno nepismen, naši đaci 15-godišnjaci zaostaju, po istinskom znanju, oko tri godine za svojim vršnjacima iz EU i zemalja OECD-a, a među 79 zemalja, koje su prošle godine prošle kroz PISA testiranje, BiH je zauzela 62. mjesto i među najlošijima je u regionu.

 

Ovo su pokazali jutros objavljeni reuzultati posljednjeg PISA testiranja, koje je obavljeno 2018. godine. BiH je lani prvi put pristupila ovoj, u svijetu najznačajnijoj provjeri učeničkih dostugnuća i efikasnosti obrazovanja, koju organizuje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj OECD. BiH je učestvovala u PISA procesu zahvaljujući tome što je “članarinu” od 197.000 eura za Bosnu i Hercegovinu platila Evropska komisija.

 

Rezultati nisu baš sjajni, ali BiH se ipak, po nečemu ističe i može biti uzor čak i nekim bogatim zemljama zapada.

 

– Ono u čemu je BiH dobra jeste pravednost u obrazovanju, dakle pristup obrazovanju bez obzira na to iz kakve sredine učenik potiče. Po tome je BiH, na primjer, daleko ispred Francuske, gdje u obrazovanju imamo segregaciju. U BiH je na dosta visokom stepenu, čak iznad OECD prosjeka, i takozvana akademska otpornost, što znači da dobre rezultate postižu i đaci koji su u socijalno nepovoljnijem položaju od svojih vršnjaka – pojasnila je Tanja Bastijanić, predstavnica direktorata OECD za obrazovanje i vještine, na predstavljanju PISA rezultata.

 

Na PISA testiranju provjeravana je funkcionalna pismenost petnaestogodišnjaka, mahom učenika prvog razreda srednjih škola, u oblasti matematike, maternjeg jezika i prirodnih nauka.

 

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još