Ovaj put ih nije iznenadio

Zimska služba KJKP Rad spremno dočekala prvi snijeg: 30 vozila na terenu

Hronika03.12.19, 08:57h

Zimska služba KJKP Rad spremno dočekala prvi snijeg: 30 vozila na terenu
Podsjeća na zakonsku obavezu koja nalaže da je svaki vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog objekta dužan da očisti snijeg ispred svojih stambenih ili poslovnih jedinica do prve saobraćajnice koja je uvrštena u zimsko održavanje

 

Zimska služba KJKP „Rad“ spremno je dočekala prvi decembarski snijeg u Sarajevu i već je sinoć na teren izašlo 30 vozila koja su vršila posipanje materijala u višim predjelima, poput Nahoreva, Faletića i Bioskog, radi sprečavanja poledice. Od jutros već 80 uposlenika radi na ručnom čišćenju snijega.

 

S obzirom da se najavljuju niske temperature, te mogućnost pojave ledene kiše, glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić je za Fenu kazao da će Zimska služba raditi na čišćenju, odnosno posipanju kolovoza i sprečavanju stvaranja poledice.

 

Podsjeća na zakonsku obavezu koja nalaže da je svaki vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog objekta dužan da očisti snijeg ispred svojih stambenih ili poslovnih jedinica do prve saobraćajnice koja je uvrštena u zimsko održavanje.

 

Također građani trebaju voditi računa o mjestima na kojima parkiraju vozila, kako bi  specijalizirana vozila KJKP Rad mogla obavljati svoje zadatke.

 

- Prošle godine imali smo oko 250 situacija u kojima nismo mogli izvršiti zadatke na terenu upravo zbog nepropisno parkiranih vozila, a građani negoduju zbog neobavljenog posla - kazao je Ramić.

 

Također KJKP Rad vodi računa i o zaštiti svojih radnika koji rade na terenu. Obavezne su zimske čizme, zimska odijela, rukavice i kape, a kada su ekstremno niske temperature, snježne padavine i kiša, dužni su da završe određene dionice, ali s obzirom da je u pitanju fizički rad, radnici imaju pauze da se ugriju i popiju čaj.

 

Ramić je također podsjetio da je Vlada Kantona Sarajevo s UNDP-om potpisala ugovor vrijedan dva miliona KM, a sredstva su namijenjena za zanavljanje, odnosno, unapređenje usluge KJKP Rad.

 

Također će biti nabavljen i utovarivač soli, odnosno utovarna traka koja prati potrošene količine posipnog materijala i na kojim dionicama će se koristiti.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!