veliki uspjeh sa samo 32 godine

Sana Alajmović iz BiH jedina je Evropljanka među 10 vodećih naučnika inovatora svijeta: Evo čime se bavi

ŽENA iN02.12.19, 16:16h

Sana Alajmović iz BiH jedina je Evropljanka među 10 vodećih naučnika inovatora svijeta: Evo čime se bavi
Prije pet godina Sana Alajmović došla je na ideju da osnuje kompaniju 'Sigrid Therapeutics'

 

Jedina Evropljanka među 10 vodećih naučnika inovatora svijeta, starosti do 40 godina, je Sana Alajmović, rođena u Olovu, a odrasla u Švedskoj gdje je sa porodicom izbjegla tokom rata u Bosni i Hercegovini. Sanu je, naime, na listu 10 vodećih mladih inovatora nedavno uvrstio vodeći američki časopis za biološke nauke 'Bio Space'.​

 

Priznanje i nagrade ovoj 32-godišnjakinji samo stižu, a ona u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je tek na početku.

 

Prije pet godina Sana Alajmović došla je na ideju da osnuje kompaniju 'Sigrid Therapeutics'. Ta kompanija izumila je biotehnologiju koja ljudima pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, što na koncu može umanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

 

"Mi koristimo nano-tehnologije. Uspjeli smo da izumimo skroz novi materijal koji se nikada prije nije koristio. Mi smo to patentirali. Taj materijal ide kroz crijeva i kupi enzime. Kada kupi enzime smanjuje šećer, holesterol i gojaznost", kaže Sana Alajmović.


Njena kompanija jedna je od vodećih na tržištu i najbolji startup na sjeveru Evrope. Mnoge investitore iz cijeloga svijeta zanima njihov proizvod, a kako kaže Sana, najviše Kineze. Radili su kliničke studije na ljudima u Švedskoj i Finskoj, te dokazali da produkt funkcioniše.

 

"Nisam ja došla na tu ideju. Na ideju je došao najmlađi profesor u Švedskoj koji istražuje dijabetes Tore Bengtsson. On je to studirao 20 godina, patentirao je svoj izum, ali on nije ekonomista. On nije imao viziju da napravi preduzeće oko toga, on se fokusirao na istraživanje. Kada sam to vidjela rekla sam mu da njegov izum može ljudima izmijeniti život, da to može biti globalni produkt.

 

Predložila sam mu da se udružimo, ja ću da tražim investitore i da pričam sa autoritetima, a on neka se fokusira na istraživanja. Rekao je da možemo pokušati, ukoliko mogu sve da organiziram i da nađem novac. Uspjeli smo se organizirati. Postojimo već pet godina i 100 miliona švedskih kruna smo dobili od investitora. Radili smo kliničke studije na ljudima u Švedskoj i Finskoj i pokazali da produkt funkcioniše. Sada ovaj produkt možemo proizvoditi i prodavati na cijelom globalnom tržištu", navodi ona.

 

Ostatak priče čitajte ovdje

 

(RSE, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!