Peđa Kojović odgovara na pitanje

Obećano mu pa ispao ćorak: Je li Damir Marjanović napustio Našu stranku zato što nije dobio OVO ministarsko mjesto?

Front29.11.19, 20:05h

Obećano mu pa ispao ćorak: Je li Damir Marjanović napustio Našu stranku zato što nije dobio OVO ministarsko mjesto?
Gostujući na N1, lider Naše stranke komentarisao je vruće političke teme u BiH, ali i one koje se tiču njegove stranke, kao što je odlazak Damira Marjanovića

 

Lider Naše stranke Predrag Kojović je za N1 govorio o političkoj situaciji u BiH, posebno kada je riječ o izboru kandidata za mandatara Vijeća ministara BiH. Naveo je tri stavke zbog kojih smatra da Zoran Tegeltija nije trebao biti predložen kao kandidat za mandatara VM BiH.

 

- Gospodin Tegeltija je pod punom krivičnom odgovornošću govorio neistinu, osuđen je pravosnažno zbog zloupotrebe položaja. On ima neku "robinhudovsku" priču o tome, kao radio je u agenciji pa nije dozvolio da se nastavi rad dok ne plate... Uostalom to je njegovo neko objašnjenje. Druga stvar je famozna nezainteresovanost za dokument (ANP ili Program reformi) gdje on u jednom trenutku kaže da ga ne interesuje uopšte šta piše u tom dokumentu. Treća stvar u kojoj nažalost malo pričamo vezano za njegov odnos prema PDV-u. Čovjek odbacuje bilo kakvu poresku reformu, a mi smo zemlja koja ima ogroman birokratski sistem. Mi smo bili ograničeni sa brojem pitanja, ovo je izašlo u njegovim odgovorima. Sve tri ove stavke su za mene bile eliminatorne. Prve dvije su trebale biti eliminatorne za sve članove Komisije - kazao je Kojović.

 

Zašto je napisao NE ako je bio osuđivan?

 

- Dao je "robinhudovsko" objašnjenje, a onda nemate pravo ponovo pitati. Davanje lažnog iskaza je kršenje zakona, a moralno, mi na čelo države postavljamo čovjeka koji je osuđivan i laže o tome da je osuđivan - kazao je i dodao:

 

- Mi se sada nalazimo u sljedećoj situaciji: Postoji dokument koji nije proglašem službeno kao državna tajna jer se sigurno ne radi o pravljenju atomske bombe kod kuće. Sada, ja kao parlamentarac ne znam o čemu se tačno radi, isto kao da gledamo fudbal a ne znamo zašto igrači trče. Ja bih razumio njegov stav, ali reći da je nezainteresovan je jedan neodgovoran pristup.

 

Kada je riječ o Programu reformi, Kojović je kazao:

 

- Mediji i javnost diskutujemo o dokumentu koji nismo pročitali, a akteri koji su ga pravili se ne slažu šta u njemu piše. Naš jezik je bogat i vrlo je lako objasniti da li je ovo ANP ili nije ANP. Najduži ikada poslan ANP pred učlanjenje u NATO je poslala Crna Gora i imao je 57 stranica. Sve i da se usaglase oko ANP-a i usvoji moraće se redukovati.

 

Zašto je Damir Marjanović napustio stranku?

 

- Žao mi je što je tako brzo donio odluku, zaista mi je žao. Nisam siguran da znam razloge, osim tih nekih. Sve je u nekoj alegoriji pa je teško vidjeti nešto konkretno. Nesumnjivo je da je Marjanović doprinio našem dobrom rezultatu na izborima. Ne bih se bavio kuloarima, sada će krenuti različite verzije priča. Kažem, žao mi je, nismo se sretali nakon toga. Očigledno je da je nezadovoljan duže vrijeme, mislio sam da će imenovanje u Predsjedništvo stranke to promijeniti.

 

A  po kuloarima kruži priča da je Marjanović već duže vrijeme bio nezadovoljan situacijom u stranci te da je to nezadovoljstvo naručito naraslo nakon što je Naša stranka poziciju ministra obrazovanja u Kantonu Sarajevo prepustila "Narodu i Pravdi", a ono je, navodno, još ranije bilo dogovoreno i obećano Damiru Marjanoviću. Odgovarajući na ovo pitanje, Kojović takva nagađanja nije potvrdio, ali nije ni negirao, izbjegavajući da da konkretan odgovor zbog čega je sada već bivši stranački kolega bio najviše nezadovoljan. 

 

Ako pak u kuloarskim pričama ima istine, a obično ima, očito je da imenovanje u Predsjedništvo Naše stranke nije moglo zamijeniti željenu ministarsku poziciju.      

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još