Stiglo pojašnjenje

Radmanović: U Programu reformi BiH nema reforme policije i ovaj dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u

Front28.11.19, 07:59h

Radmanović: U Programu reformi BiH nema reforme policije i ovaj dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u
On je dodao da se protiv ANP-a nisu bunili predstavnici Republike Srpske koji su u proteklom periodu činili vlasti na nivou BiH, nego da su tek sa promjenom vlasti i stavom člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika počeli da se bune, ali ne da sruše ANP, nego da ga skinu sa dnevnog reda Savjeta ministara

 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović izjavio je da postoji mnogo razlika između Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) kojem se Republika Srpska protivila i usvojenog Programa reformi BiH u kojem je uvažen stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, prenosi N1.

 

"ANP je predstavljao 165 stranica reformi posvećenih prvenstveno koracima za ulazak u NATO, protiv čega smo mi bili, plus bezbjednosnu priču u okviru toga, kao što je reforma policije, te niz drugih stvari", rekao je Radmanović.

 

On je dodao da se protiv ANP-a nisu bunili predstavnici Republike Srpske koji su u proteklom periodu činili vlasti na nivou BiH, nego da su tek sa promjenom vlasti i stavom člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika počeli da se bune, ali ne da sruše ANP, nego da ga skinu sa dnevnog reda Savjeta ministara.

 

Radmanović je naveo da u Programu reformi BiH nema reforme policije unutar entiteta i kantona, a kamoli u cjelini, kao i da ovaj dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u.

 

"Logično je da ako se kaže da se neće prejudicirati članstvo u NATO-u, onda se neće prejudicirati ni Akcioni plan za članstvo (MAP). U Programu reformi se nijednom ne spominje MAP i njime se izašlo u susret stavu Srpske o vojnoj neutralnosti", rekao je Radmanović za RTRS.

 

Prema njegovim riječima, nakon godinu dana zastoja, stranke koje su pobijedile na izborima 2018. godine primakle su se rješenjima i pokrenule pitanje ukupnog rada na nivou BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još