Hrvatski europarlamentarac

Tonino Picula novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan

Front27.11.19, 19:52h

Tonino Picula novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan
Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se Picula baviti u ovom izvještaju bit će pronalaženje konsenzusa u Evropskom vijeću, a u pogledu procesa širenja na zemlje zapadnog Balkana

 


Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula imenovan je danas za izvjestioca Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu.

 

Njegova uloga će, kako se navodi, biti izrada preporuka EP-a Evropskom vijeću i Evropskoj komisiji, s ciljem otvaranja predpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i davanja novog zamaha procesu proširenja, prenijele su agencije.

 

Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se Picula baviti u ovom izvještaju bit će pronalaženje konsenzusa u Evropskom vijeću, a u pogledu procesa širenja na zemlje zapadnog Balkana, najavljeno je u saopćenju.

 

"Rasprave o reformi ne smiju zaustaviti proces. Zemlje trebaju biti ocijenjene individualno, na osnovu individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je, naprimjer, predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju te zatvore pretpristupni pregovori tokom ovog mandata", rekao je Picula.

 

(DEPO PORTAL, BLIN  MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!