'neprihvatljivo'

Šarović otkrio: Dva su razloga što se krije Program reformi BiH

Front26.11.19, 18:44h

Šarović otkrio: Dva su razloga što se krije Program reformi BiH
"Neprihvatljivo je, nema zemlje u regiji koja donosi stratešku odluku, a onda je krije od javnosti", rekao je Šarović

 

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za N1 je kazao da Milorad Dodik želi da obmane javnost te da na prevarantski način zemlju uvede u NATO. On je kazao da zna najmanje dva razloga zbog čega se dokument Program reformi BiH još uvijek drži u tajnosti.

 

Šarović i SDS su ranije tražili da se dokument Program reformi stavi na uvid javnosti.

 

"Neprihvatljivo je, nema zemlje u regiji koja donosi stratešku odluku, a onda je krije od javnosti", rekao je Šarović.

 

Zašto se krije?

 

"Postoje određeni razlozi. Ja znam najmanje dva. U tom dokumentu ili nema ništa, nisu se dogovorili ni o čemu. Druga je da su se dogovorili, ali štite leđa bar jednom od članova Predsjedništva BiH. Mi vjerujemo da štite leđa Dodiku", kazao je Šarović.

 

"Slušali smo izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva koji je rekao da je to put ka NATO-u, a Dodik ako misli da to nije to - neka pokažu dokument. Poruka je jasna, mi mislimo da se sa prevarama ne može manipulisati javnost. To je suština", poručio je Šarović.

 

Šarović je rekao da većina ljudi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ima isti cilj:

 

"A to je da saznamo šta je donijelo najznačajnije tijelo u zemlji oko reforme odbrane i NATO-a", poruka je Mirka Šarovića u Danu uživo na N1.

 

Dodik i SNSD su ranije poručivali da potpisani dokument nije ANP?

 

"Svi bi željeli da znaju šta je, da znaju istinu. Mali broj osoba je imao uvid u to. Mi želimo da se stvar ne završi tako da naknadno dođemo do neke istine bez obzira kakva ona bila. Suština je u tome", rekao je Šarović.

 

"Naš protivnik je Milorad Dodik koji želi da obmani javnost. Mislim da manipuliše i želi da na prevarantski način zemlju uvede u NATO", poručio je Šarović.

 

Šarović je rekao kako će ovo pitanje biti aktuelno tokom cijele 2020 godine. Upitan da komentariše izjave svojih stranačkih kolega, koje tvrde da je BiH u MAP-u od 2018. godine - Šarović je rekao:

 

"Nije to baš tako. To pitanje je otvoreno oko aktivacije, tu nema ništa sada. Stvar je formulacije o tom pitanju", izjavio je.

 

Komisija je podržala izbor Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara. Šarović je rekao kako žele Tegeltiju predstaviti na način na koji on treba da bude predstavljen tokom iznošenje ekspozea.

 

Šta je sa navodnom izjavom Tegeltije da nije obavezan da poštuje odluke NSRS?

 

"Ako je rekao, mogu samo da komentarišem ono što su rekle kolege. Ako je tačno - najkontroverznije je da ga ne obavezuju odluke NSRS. Da li se njegov program zasniva na aktivaciji MAP-a, od te odluke zavisi i dizanje ruku poslanika iz RS i FBiH. Od te odluke zavisi i dizanje ruku poslanika iz RS i FBiH. Ako kaže da se radi po programu podrazumijeva aktivacija MAP-a, ako kaže drugačije - neke ruke neće biti podignute i to je potpuno jasno. Poslanici u FBiH željno iščekuju šta će ovaj čovjek da kaže", rekao je Šarović.

 

O svom potencijalnom nasljedniku, Staši Košarcu, Šarović je rekao da je simpatičan sa svojim izjavama - te da se ne zna da li će biti kandidat za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

 

"Gledajući biografije, ako bude kandidat - mislim da su mu reference skromne da bude uspješan. Ali to zavisi od onoga ko će mu dati mandat. Ovo ministarstvo je predoređeno da provodi reforme, ministar mora da bude cijele zemlje i samo tako može uspjeti", pojasnio je Šarović.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još