Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Ako bude imenovan, Zoran Tegeltija posvetit će se ovim prioritetima: 'U fokusu mog rada bit će, prije svega...'

Front26.11.19, 16:23h

Ako bude imenovan, Zoran Tegeltija posvetit će se ovim prioritetima: 'U fokusu mog rada bit će, prije svega...'
Dodao je kako je siguran da ni jedan član Predsjedništva BiH ne bi prihvatio da se donese odluka na štetu onih koje oni predstavljaju

 

Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je nakon sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, koja je dala preporuku za potvrđivanje njegovog imenovanja, izjavio novinarima da je Program reformi Bosne i Hercegovine dokument Predsjedništva BiH, koje je imalo ovlaštenje i pravo da ga donese.

 

- Taj dokument, kada bude objavljen, vidjet će se prava i obaveze koje će imati svi niovi vlasti u BiH. Vijeće ministara će pokušati da provede ono što tamo bude pisalo - kazao je Tegeltija.

 

Dodao je kako je siguran da ni jedan član Predsjedništva BiH ne bi prihvatio da se donese odluka na štetu onih koje oni predstavljaju.  

 

Na novinarsko pitanje da li je tačno da je kazao da ga zaključci i odluke Narodne skupštine RS ne obavezuju, Tegeltija je odgovorio da ga pokušavaju optužiti oni „koji su svaki put pobjegli iz sale Narodne skupštine kada su se donosile ključne odluke za RS“.

 

- Nikada to nisam rekao i nikada se ne može desiti da ja neću poštovati one odluke koje donese Narodna skupština. Ono što sam ja rekao, da Narodna skupština ne može sama implementirati te odluke i zato mi govorimo o konsenzusu, o saradnji unutar BiH na  zajedničkim temama o kojima može da se postigne konsenzus - kazao je Tegeltija.

 

Upitan koji će biti njegovi prioriteti ukoliko bude potvrđeno njegovo imenovanje, kazao je da dok ne bude verifikovan od strane Parlamentarne skupštine BiH ne želi da govori detaljno o svojim prioritetima.

 

- Trebam s političkim partijama koje su danas mene podržale da obavim određene konsultacije, da se ne bi desilo da to budu neki prioriteti koji neće biti prihvatljivi za koalicione partnere. Ali, u fokusu mog rada bit će ekonomija prije svega, jer smatram da procesom poboljšanja životnog standarda i stablinim privrednim rastom mogu da se riješe mnoga pitanja u BiH koja u ovom trenutku ne izgledaju kao pitanja koja su vezana za privredni razvoj - kazao je Tegeltija.

 

Dodao je da će mu prioritet biti i evropske integracije Bosne i Hercegovine,  naglasivši da „zastoj koji se desio u BiH mora biti odblokiran“.

 

- Mislim da u vrlo kratkom vremenu možemo nadoknaditi ono što je propušteno u prethodnih 13 mjeseci, kroz Mehanizam kooridnacije - naveo je Tegeltija.

 

Kazao je da će u idućoj sedmici biti spreman da predstavi svoj program u Parlamentarnoj skupštini BiH.  

 

- Još uvijek sjednica Predstavničkog doma PSBiH nije zakazana. Očekujem da dobijem obavještenje kada će sjednica biti održana - naveo je Tegeltija, dodajući da očekuje podršku u tom domu.    

 

Napomenuo je da će biti spreman da odmah poslije potvrđivanja obavi konsultacije sa svim političkim partijama, da dobije njihova viđenja pojedinih kadrovskih rješenja, da se to implementira kroz donošenje odluke i slanje na verifikaciju u Predstavnički dom PSBiH.

 

- Mislim da bi taj proces trebalo završiti, na ovaj ili onaj način, i trebalo bi ga završiti što prije kako ne bi gubili vrijeme. Što se mene tiče, mislim da to možemo završiti prije velikih praznika u decembru, ali to prije svega zavisi od onih ljudi koji će predlagati svoje ministre i koliko će Parlamentarna skupština biti spremna u tako kratkom vremenskom periodu da radi - zaključio je Tegeltija.

 

(Fena/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!