Sve zbog 'Bitange i princeze'

Heineken mora isplatiti Goranu Bregoviću 80.000 eura

Biznis Klub25.11.19, 16:00h

Heineken mora isplatiti Goranu Bregoviću 80.000 eura
Sud je utvrdio da je Heineken, koji je vlasnik Karlovačke pivare, bez odobrenja autora koristio autorsko muzičko djelo Gorana Bregovića “Bitanga i princeza”

 


Visoki trgovački sud u Zagrebu potvrdio je presudu po devet godina staroj tužbi kojom je Goran Bregović tražio naknadu štete od Karlovačke pivare, odnosno Heineken, zbog neovlaštenog korištenja njegovih muzičkih djela.

 

Prema presudi, koju je prošle sedmice potvrdio Visoki trgovački sud, Heineken će Bregoviću morati isplatiti 600.000 kuna (80,7 hiljada eura) plus zatezne kamate, prenosi Seebiz.

 

Naime, sud je utvrdio da je Heineken, koji je vlasnik Karlovačke pivare, bez odobrenja autora koristio autorsko muzičko djelo Gorana Bregovića “Bitanga i princeza”.

 

Heineken je muziku koristio u sklopu marketinške kampanje “Karlovačko live 2007”, a pjesmu su preradili, odnosno sinhronizovali u TV i radio spot i postavili reklamni sadržaj na zvaničnu internet službenu stranicu karlovačko.hr.

 

Na taj način su, zaključio je sud, povrijedili vlasničko pravo autora.

 

Bregović je zbog povrede autorskog prava tužio i za druge pjesme koje su bile javno izvođene u okviru kampanje “Karlovačko live 2007.” od 1. novembra do 31. decembra te godine, ali je sud taj zahtjev odbio.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još